Donkerrood troef op Europese coronakaart

Zo goed als heel Europa kleurt intussen donkerrood op de wekelijkse coronakaart van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).

Het ECDC publiceert elke donderdag een landkaart met kleurencodes, gebaseerd op het aantal besmettingen met COVID-19 en het aantal positieve coronatesten van de voorbije veertien dagen. De kleuren variëren van groen tot geel, rood en donkerrood, afhankelijk van de ernst van de epidemiologische situatie.

Polen kleurde vorige week nog overwegend rood, maar op de geactualiseerde kaart zijn enkele regio's in het zuiden en noorden van het land intussen ook donkerrood. Ook in Hongarije (bijna volledig donkerrood) en Roemenië (donkerrood in het noorden van het land) neemt de verspreiding van het coronavirus toe. De rest van Europa staat al langere tijd in het donkerrood.

Een land of regio krijgt de rode kleur als de veertiendaagse incidentie, het aantal nieuwe gevallen per 100.000 inwoners, boven de 75 gaat en de positiviteitsratio hoger ligt dan 4 procent. Een andere voorwaarde om de rode kleur te krijgen, is als de incidentie boven 200 ligt, ongeacht de positiviteitsratio. De donkerrode kleur betekent dat er op twee weken meer dan 500 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners zijn.

België ziet al sinds 4 november volledig donkerrood op de ECDC-kaart. Volgens de laatste cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano komt ons land uit op een incidentie, over de laatste 14 dagen, van 3.066.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.