Dokters van de Wereld lanceert winterplan voor daklozen met mobiele teams en medibussen

De ngo Dokters van de Wereld gaat deze winter via mobiele teams een laagdrempelig medisch aanbod aanbieden aan daklozen in verschillende steden over heel België. Dat meldt de medische ngo in het kader van hun medisch winterplan. In Brussel gaat Dokters van de Wereld ook voor het eerst van start met een griepvaccincampagne.

In Brussel trekken mobiele teams van artsen en verpleegkundigen naar de vier winteropvangcentra. Vrijwillige teams van zeker 70 verpleegkundigen, artsen en onthaalmedewerkers trekken s' avonds naar de winteropvang om er medische en paramedische zorg te verlenen aan de dakloze mensen die er overnachten.

In Antwerpen bieden de teams van Dokters van de Wereld ondersteuning aan de verschillende actieve daklozenorganisaties. En aan de kust werden er zorgantennes opgezet in het Brugs en Oostends CAW-inloopcentrum.

Daarnaast vertrekken er ook mobiele zorgbussen naar Brussel, Charleroi en Colfontaine, die in de (metro)stations en op straat op zoek gaan naar daklozen in nood. "Zij kunnen op de bus binnenstappen voor paramedische zorg, zoals bijvoorbeeld wondverzorging of eerste medische hulp. We delen er ook warme drankjes en winterkledij uit, zoals handschoenen, mutsen en sjaals", zegt Alexis Andries, Directeur Vlaanderen. "Wie extra medische hulp nodig heeft, wordt begeleid naar onze vaste zorgcentra en partnerorganisaties." Zo stellen ook enkele ziekenhuizen hun deuren open voor daklozen die verdere hulp nodig hebben van een specialist, zoals een cardioloog of een pneumoloog.

Bovendien gaat er in Brussel ook een griepvaccincampagne voor daklozen van start. "Veel daklozen hebben chronische aandoeningen waardoor ze extra kwetsbaar zijn voor de kwalijke gevolgen van griepinfecties. Door zichzelf en de andere daklozen in de centra te vaccineren, beschermen we hen voor deze complicaties", zegt Ine Vanden Bussche, medisch coördinator bij Dokters van de Wereld. Nog tot eind december trekken de mobiele vaccinatieteams naar sociale restaurants, het Brusselse Zuidstation en opvangcentra voor daklozen.

De medische ngo wijst op het probleem dat daklozen vaak een adres moeten voorleggen in het gewone zorgsysteem. Dokters van de Wereld pleit dan ook voor permanente ziekenboegen en voor een administratieve vereenvoudiging voor daklozen om aan zorg te geraken. Ook zorgcontinuïteit en het verlengen van opvangcentra is belangrijk zodat daklozen niet opnieuw van de radar verdwijnen na de sluiting van de winteropvang, aldus de ngo.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.