Dirk Devroey: "Branddekentje volstaat niet als hele huis brandt"

Prof. Dirk Devroey, decaan geneeskunde, windt er geen doekjes om net voor een nieuwe politieke beslissing over de corona-aanpak: "Snelle diepgaande maatregelen dringen zich op. De laatste kans is dat om een volledige lockdown te vermijden. Het werk van huisartsen, die overspoeld worden, kunnen we alvast op twee manieren verlichten."

"We kunnen de druk kan al verlichten als de contactopspoorders zelf de aanvraag voor de test bezorgen aan de patiënt. Digitaal of direct via het lab, maar niet meer via de huisarts. Met een code kan dan meteen de test gebeuren", lichtte hij toe in De Ochtend. "Ten tweede moet er ondersteuning komen bij het bekend maken van de negatieve testen. De mensen moeten daarvoor al niet meer naar de huisartsen bellen. Voor een positieve test is de huisarts dan wel weer heel nuttig."

Dr. Devroey is het eens met stemmen die pleiten voor een andere teststrategie. "Ja, iedere risicopatiënt testen en iedereen opsporen die met besmette personen in contact geweest is, dat wordt te veel. Sciensano mag nadenken over een meer gerichte teststrategie. Op dit moment staat heel het huis in brand, dan helpt het niet meer om naar de oorzaak van de brand te kijken of een branddekentje op de brand te gooien, je moet het hele huis blussen."

"Alle experts roepen al zeven weken om doortastendd maatregelen. Hoe langer we daarmee wachten, hoe dichter we bij een lockdown komen. Als arts moet je denken aan een totale lockdown, maar jook aan het welzeijn van de mensen. Dus ben ik eerder voor een avondklok, ook deeltijds secundair onderwijs kan al deels helpen. En de  horecamaatregelen strikter toepassen. Contact met mensen onderling moet absoluut beperkt worden. Hoger onderwijs moet naar afstandonderwijs."

"Heel het land moet geblust worden. Als we het nu niet doen, gaan we regelrecht naar de ondergang. Hoe communiceer je dat? Via alle media. Maar zelfs dan bereik je sommige mensen niet. Wij merken dat ook in de praktijk: mensen die hoesten, met koorts, komen gewoon in de wadhtkamer zitten. In de grote steden kun je die mensen bereiken met straathoekwerkers, influencers…  Dat zeggen we al weken. Blijkbaar luistert men in de Wetstraat niet naar radio 1..."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.