Deze week bijna 40.000 vaccins voor ziekenhuispersoneel (Agentschap Zorg en Gezondheid)

Vlaanderen kan vanaf morgen/maandag starten met het vaccineren van ziekenhuispersoneel. Er zijn in een eerste stap 8.747 vaccins beschikbaar voor de Vlaamse HUB-ziekenhuizen. Na bijkomende leveringen zal dat aantal tijdens de week nog oplopen tot een voorlopig totaal van 38.409. Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid zondagavond.

Vrijdagavond had Zorg en Gezondheid de geplande vaccinaties voor het ziekenhuispersoneel on hold gezet toen Pfizer meldde dat het minder vaccins zou kunnen leveren dan voorzien. Zaterdag raakte bekend dat die verminderde levering beperkt zou blijven tot 7.000 vaccins waardoor ook de impact op het vaccinatieschema beperkt bleef.

Volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid zal de verminderde levering alvast zeker geen impact hebben op de lopende vaccinaties in de woonzorgcentra. Vanaf maandag krijgen de eerste bewoners hun tweede dosis en beginnen de woonzorgcentra met de vaccinatie van hun personeelsleden.

Voor de ziekenhuizen is de planning lichtjes herschikt. Maar ook zij kunnen vanaf maandag starten met het vaccineren van de eerste personeelsleden. Het gaat dan met name om personeel in de COVID-afdelingen, de intensieve zorg en de spoedafdelingen in een aantal HUB-ziekenhuizen. Dat zijn de ziekenhuizen waar de vaccins bewaard en verdeeld worden. Elk van die ziekenhuizen krijgt een quotum toebedeeld.

In een eerste stap gaat het om 8.747 beschikbare vaccins, maar na bijkomende leveringen loopt dat aantal in de loop van de week op tot 38.409. In dat aantal zitten ook de eerste 1.000 Moderna-vaccins die in het Antwerpse ZNA Middelheim toegediend zullen worden.

Lees ook: UZ Gent start maandag met vaccinatie ziekenhuispersoneel

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.