"Welgekomen vooruitzichten, maar leidt niet noodzakelijk tot meer motivatie" (psycholoog)

De versoepelingen die aangekondigd zijn na het Overlegcomité woensdag zullen zeker breed geapprecieerd worden, maar ze zullen helaas niet noodzakelijk leiden tot meer motivatie om de gedragsregels te volgen. Dat zegt gezondheidspsycholoog Omer Van den Bergh (KU Leuven). "Om mensen meer te motiveren, zouden versoepelingen directer gekoppeld moeten worden aan ons gedrag", zegt Van den Bergh. "De cijfers, dat zijn wij. Dat zou nog beter gekaderd kunnen worden."

"Premier Alexander De Croo is een goede communicator", verduidelijkt Van den Bergh zijn eerste indruk. "Hij komt rustig en beheerst over, en toont empathie voor de zorg en voor de bevolking."

Het zijn absoluut geen gemakkelijke beslissingen om te nemen, gaat Van den Bergh verder, maar het is niet heel verstandig om data voorop te stellen als ons gedrag bepalend is voor de epidemiologische situatie. "De situatie is niet noemenswaardig veranderd en blijft precair. Toch worden er versoepelingen in het vooruitzicht gesteld. Dat is een goede gelegenheid om deze versoepelingen nogmaals expliciet aan ons gedrag te koppelen. De indruk ontstaat nu dat toch in de eerste plaats gehoopt wordt op het effect van de vaccinaties, maar wellicht zal dat niet voldoende zijn om te zorgen dat de druk op de zorg houdbaar blijft."

Voor het eerst sinds lang is er tijdens de persconferentie een vorm van conditionaliteit voorgesteld. Dat is iets waar motivatiepsychologen al langer om vragen. Het Overlegcomité besliste dat er op 8 mei bepaalde versoepelingen kunnen komen op voorwaarde dat er zeven op tien 65-plussers gevaccineerd zijn, en "als de situatie op intensieve zorg duurzaam verbeterd is". Begin juni wordt er versoepeld als "bijna alle 65-plussers gevaccineerd zijn".

"Dit is een belangrijke stap in de goede richting, maar de doelen zijn nog te vaag geformuleerd", duidt Van den Bergh. "De situatie die op intensieve zorg duurzaam verbeterd is, wat betekent dat in concrete cijfers? Hoeveel 65-plussers zijn 'bijna alle 65-plussers'?"

De gezondheidspsycholoog vindt het belangrijk dat mensen kunnen meedenken aan de hand van 'wat...als'-scenario's. Daaruit zouden ze duidelijk kunnen zien hoe de coronacijfers zullen evolueren naargelang hun gedrag. "De komende dagen zou er bijvoorbeeld een verduidelijking van het Overlegcomité kunnen komen, met grafieken die de doelen concretiseren en die verschillende scenario's. Bovendien zou je met tussentijdse monitoring mensen kunnen aanmoedigen om de maatregelen te blijven volgen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.