Verpleegkundigen en zorgpersoneel verzamelen in Brussel voor een "SOS"

Tientallen verpleegkundigen en zorgpersoneel verzamelden zondag vanaf 14 uur op de Kunstberg in Brussel om hun woede te uiten en te waarschuwen voor de verslechtering van de zorg als hun beroep niet structureel wordt opgewaardeerd. Onder het motto "zorgpersoneel in nood" slaakten ze een SOS en zwaaiden met spandoeken waarvan een aantal rechtstreeks de regering en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke interpelleerden.

De samenkomst werd georganiseerd door Union4U, een vakbond die enkele maanden geleden werd opgericht om verpleegkundigen en zorgpersoneel te verdedigen en hun werkomstandigheden in de kijker te zetten. "Ons land is een van de slechtste presteerders als het gaat om het aantal zorgverleners per patiënt. Dit heeft invloed op de kwaliteit van de zo rg en brengt ook meer risico's met zich mee voor de patiënt", zei Thierry Lothaire, voorzitter van Union4U, in de marge van de manifestatie.

Een van de zwarte punten van het beroep is het gebrek aan personeel in de structuren (ziekenhuizen, woonzorgcentra, enzovoort), wat leidt tot een verhoogde werkdruk voor een te laag geacht salaris, wat uiteindelijk ten koste gaat van de kwaliteit van de zorg. Het management van ziekenhuizen en werkgeversfederaties van de gezondheidszorg repliceren soms dat er een tekort aan kandidaten is. Maar het is de slang die in haar staart bijt, zegt Geert Berden, de Nederlandstalige woordvoerder van de vakbond. "Het beroep is niet aantrekkelijk. In geen enkel land zijn er zoveel studenten verpleegkunde per hoofd van de bevolking, maar nergens zijn er zoveel mensen die uiteindelijk de sector verlaten." 

Geert Berden wijst op "de verpletterende verantwoordelijkheid" van de politiek: "We moeten veel structureler investeren" in de gezondheidszorg. Maar hij pakt ook de verantwoordelijken van ziekenhuizen en andere instellingen aan: er is een gebrek aan transparantie in het werkelijke aantal actieve zorgverleners per behandelde patiënt. "We hebben de verantwoordelijken van ziekenhuizen ontmoet en ons manifest aan de verschillende ministers voorgelegd", voegt voorzitter Thierry Lothaire toe. Op federaal niveau "luistert Frank Vandenbroucke niet naar ons, hij ontvangt ons niet", stelt Lothaire. "We willen mee bouwen - ook met de traditionele vakbonden - maar daarvoor is er een luisterend oor nodig", besloot hij.

De twee verantwoordelijken wijzen op alarmerende cijfers: volgens een recent onderzoek zou 30 procent van de verpleegkundigen en verpleegassistenten op intensive care eraan denken om te stoppen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.