Departementen gezondheid en veiligheid grotendeels gespaard bij begrotingsopmaak

De ministerraad heeft vrijdag de begrotingsnotificaties goedgekeurd. Zo zal België voor het eerst sinds 2018 weer een echte begroting kunnen indienen, meldt staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld).

De begroting komt er nadat ons land sinds de val van de regering-Michel eind 2018 al die tijd met voorlopige twaalfden heeft gewerkt. Tegen het eind van het jaar moet er weer een echte begroting op tafel liggen. Volgens de staatssecretaris is met de notificaties nu de eerste horde genomen.

Eerder raakte al bekend dat in 2021 150 miljoen euro zal worden bespaard. In plaats van de kaasschaaf te hanteren, wordt er een onderscheid gemaakt tussen de departementen die de strijd voeren tegen het coronavirus en de andere departementen, aldus De Bleeker.

Concreet zullen alle veiligheidsdepartementen (politie, justitie, defensie, brandweer, fedasil...) en gezondheidsdepartementen (Volksgezondheid, het FAGG, RIZIV...) een "efficiëntie-oefening" doen van 0,89 procent. De andere departementen moeten volgens jaar 2 procent besparen op personeel- en werkingskosten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.