Denktank UAntwerpen: "Vaccineer per arrondissement of huisartsenwachtpost"

De organisatie van het toedienen van coronavaccins aan alle Belgen, gebeurt best op het niveau van de arrondissementen of dat van de huisartsenwachtposten. Dat zegt de Denktank Corona Vaccine Distribution. De oplossing houdt het midden tussen de mobiliteitsinspanning van de burgers en de logistieke complexiteit.

De denktank, met daarin onderzoekers van de UAntwerpen en experten van eTheRNA en Pharma.aero, onderzocht wat de optimale methode is om alle Belgen te vaccineren. De onderzoekers simuleerden daarvoor een aantal scenario's: verdeling op provinciaal niveau, op arrondissementeel niveau (43 vaccinatiecentra), per huisartsenwachtpost (73) of per postcode (1.169). Per scenario werden meerdere parameters in rekening gebracht, zoals de logistiekkosten, de personeelskosten, het eventuele voorraadverlies en de inspanning die de inwoners moeten leveren.

De leden van de denktank gingen er vanuit dat alle eerstelijnsgezondheidswerkers, het ziekenhuispersoneel, het zorgpersoneel en de inwoners van woonzorgcentra ter plaatse, in de meer dan 2.000 ziekenhuizen en woonzorgcentra, prioritair zullen worden ingeënt. Als ook de -14-jarigen buiten beschouwing worden gelaten, moeten 8.661.000 Belgen worden ingeënt. De overheid hoopt dat 80 procent van de mensen zich wil laten vaccineren. Zo komen de experts op 6.929.000 te vaccineren inwoners.

"We zouden al die mensen naar de Heizelpaleizen kunnen laten komen", zegt Wouter Dewulf (UAntwerpen). "Logistiek is dat eigenlijk een makkie: het aanvoeren van de vaccins en de hulpmiddelen zoals de naalden is dan erg eenvoudig. Maar iedereen naar Brussel laten komen, is dat verre van. Uit internationaal onderzoek blijkt een duidelijke link tussen een grotere mobiliteitsinspanning en een lage vaccinatiegraad."

In het tegenovergestelde scenario gebeurt de verdeling van de vaccins via apothekers en huisartsen. Roel Gevaers (UAntwerpen): "De mensen hoeven zich dan amper te verplaatsen, de wil om zich te laten vaccineren zal groot zijn. Maar logistiek is dit een nachtmerrie: het vereist een doorgedreven planning voor elk van de vele duizenden distributiepunten. De vaccins moeten ook gekoeld vervoerd worden, wat de kosten voor de befaamde last mile enorm gaat doen oplopen."

Uit de simulaties blijkt dat de optimale situatie ergens daartussen ligt, meer bepaald tussen de distributie per arrondissement en die per huisartsenwachtpost. "De logistieke kosten blijven zo beheersbaar en de mobiliteitsinspanning die de mensen moeten leveren, blijft beperkt", legt Gevaers uit. "Een combinatie van scenario's is natuurlijk ook mogelijk. Onze berekeningen tonen aan dat dit sowieso een uitdaging wordt, maar dat het een haalbare kaart is. Het blijft echter een huzarenstukje om dit op korte termijn te organiseren."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.