Denemarken test vaccinatie op grote schaal: meer dan 37.500 prikken op één dag

Denemarken heeft vorige vrijdag een grootschalige testdag georganiseerd om te bekijken hoeveel mensen er op één dag kunnen worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Meer dan 37.500 mensen kregen een prik.

In Denemarken is het net zoals bij ons wachten op de levering van de verschillende vaccins, die in de landen van de Europese Unie later geleverd worden dan eerst voorzien. In afwachting dat er meer dosissen arriveren, hield Kopenhagen een testdag om te bekijken of de testcentra klaar zijn voor de grootschalige vaccinatie en hoeveel mensen er effectief kunnen worden gevaccineerd van zodra er meer dosissen geleverd worden.

Meer dan 37.500 mensen werden ingeënt. Voor 36.564 personen ging het om de eerste dosis, voor 990 mensen om de tweede dosis, schreef minister van Volksgezondheid Magnus Heunicke zaterdag op Twitter.

In totaal hebben nu 412.000 mensen minstens één dosis gekregen, 182.000 van hen kregen ook al hun tweede dosis. Van zodra er meer dosissen beschikbaar zijn wil de overheid tot 100.000 Denen per dag inenten.

In maart zouden 1 miljoen dosissen geleverd worden, in april 2 miljoen. In februari kreeg Denemarken maar 382.000 dosissen, meldt persagentschap Ritzau.

Denemarken, met 5 miljoen inwoners, is volgens de data van de Europese gezondheidsautoriteit ECDC een van de beste leerlingen als het op vaccineren aankomt. Al 7,4 procent van de volwassenen kreeg een eerste dosis, 3,9 procent kreeg al twee dosissen.

Ter vergelijking: volgens de data van ECDC kreeg in België al 4,5 procent een eerste dosis en 3 procent een tweede dosis. Volgens gezondheidsinstituut Sciensano liggen de aantallen met 5,3 en 3,3 procent iets hoger.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.