Damiaanactie: "Door corona vinden minder patiënten met lepra of tuberculose hulp"

Wereldwijd vinden minder patiënten met lepra of tuberculose hun weg naar hulp uit angst om besmet te geraken met het coronavirus. Dat meldt Damiaanactie. De pandemie doet de tijdige opsporing van infectieziekten ineenstuiken. Damiaanactie zag vorig jaar dan ook twintig procent minder leprapatiënten en zes procent minder patiënten met tuberculose.

Jaarlijks sterft wereldwijd zo'n anderhalf miljoen mensen aan de gevolgen van tuberculose. Ook in België komt de ziekte nog altijd voor, vooral bij asielzoekers, daklozen en minderbedeelde mensen in de hoofdstad. Een van de symptomen is hoesten, net zoals bij het coronavirus wat de verwarring tussen de twee ziektes vergroot.

"We beschikken in veel landen over een machine die via spuug kan bepalen welke soort tuberculose een patiënt heeft. Deze machine wordt ook ingezet om corona op te sporen. Ons ambulant medisch personeel weet ook dat als iemand negatief test op corona, maar blijft hoesten, dit verder onderzocht moet worden, omdat het tuberculose zou kunnen zijn", zegt Tine Demeulenaere, medisch adviseur bij Damiaanactie.

Maar de opmars van het coronavirus heeft de testen om een vaccin te vinden tegen lepra stopgezet. Omdat de ziekte niet meer voorkomt in rijke landen, lijkt het alsof lepra niet meer aanwezig is, maar niets is minder waar. "Lepra is zeker geen fake news en maakt jaarlijks nog veel mensen ziek", waarschuwt Demeulenaere. Damiaanactie roept daarom op om het onderzoek naar lepra te blijven ondersteunen.

Zondag 30 januari is het Wereldlepradag. Die gaat naar jaarlijkse gewoonte gepaard met het campagneweekend van Damiaanactie. De stiftenverkoop gaat dit jaar opnieuw normaal door. Vorig jaar was Damiaanactie door de pandemie genoodzaakt om de verkoop online te organiseren. Maar dat bleek toch geen groot succes.

Meer info over de campagne 2022 op dit filmpje.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.