Dalle wil dringend aanpassing coronaregels voor de jeugd

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle wil dat het volgende Overlegcomité met duidelijke regels komt die voor een langere periode gelden en wil de anomalieën voor de jeugdsector weggewerkt zien. Dat zegt hij in reactie op de gezondheidsenquête van Sciensano.

Van de jongeren tussen 18 en 29 jaar oud geeft 37 procent aan dat ze ontevreden zijn met hun leven. Dat blijkt uit de negende Covid-19 gezondheidsenquête van Sciensano, waarvan donderdag de eerste resultaten werden bekendgemaakt. Bijna de helft van alle jonge vrouwen (18-29 jaar) wordt getroffen door angst (46%) of door depressie (36%).

Dalle noemt die resultaten alarmerend. "Deze nieuwe cijfers tonen nog maar eens hoe zwaar onze jonge generatie gebukt gaat onder de corona-epidemie. Deze uitdaging verdient een van de absolute prioriteiten te zijn voor alle politieke niveaus", zegt hij.

De minister roept het Overlegcomité op om volgende week duidelijke beslissingen te nemen. "We moeten af van een beleid waarbij de regels constant veranderen. Dit weegt enorm op onze jonge generatie: zij willen weten waar ze aan toe zijn en kunnen plannen. De onzekerheid is moeilijk om dragen."

Daarnaast vraagt Dalle ook om anomalieën uit het verleden weg te werken. "In de praktijk zorgen de regels vaak voor absurde situaties, waarbij bijvoorbeeld een dansles wel binnen mag, want sport, maar een knutselactiviteit niet, want vrije tijd. Vaak vinden die activiteiten nog plaats in dezelfde gebouwen en met soms dezelfde kinderen. De regels moeten consistenter, duidelijker en vooral met meer aandacht voor het mentale welbevinden van onze jonge generatie. Vrije tijd speelt hierin een centrale rol."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.