Daling Belgisch reproductiecijfer naar iets meer dan 1

De eerste tekens van een stabilisering van de tweede golf dienen zich aan. Dat blijkt althans uit de gedetailleerde cijfers van Bart Mesuere (foto), computationeel bioloog en bio-informaticus aan de UGent. Vorige week voorspelde hij ook al dat de besmettingen zich van Antwerpen zouden uitbreiden naar Brussel en Luik.

De expert toont zich dan ook voorzichtig positief. Eerst en vooral over de stabilisatie van het aantal nieuwe gevallen in Antwerpen, al nemen de hospitalisaties wel nog toe: "23 nieuwe opnames waarvan 7 in Antwerpen."

In de Waalse provincies is de groei van nieuwe gevallen nu groter dan in Vlaanderen, maar mits gepast ingrijpen zou het daar nu niet zo sterk uit de hand mogen lopen. Mesuere houdt ook nog een slag om de arm, want zijn berekeningen zijn gebaseerd op gegevens van Sciensano. Dat moet nog een tamelijk groot aantal gevallen waarbij geen provincie vermeld is, 'corrigeren'.

De situatie ziet er vandaag als volgt uit met alle beschikbare gegevens:

Interessant is om te noteren dat het reproductiegetal voor heel België van bijna 1.4 weer zakt naar 1.12. Maar natuurlijk moeten we nu vooral aandacht besteden aan lokale broeihaarden. Alvast in West-Vlaanderen zakken zowel de besmettingen (lichtjes) als de ziekenhuisopnames (sterk, -45%). Ook Limburg houdt covid19 dit keer onder de knoet, althans wat het percentage ziekenhuisopnames aangaat (-36%). Een hele opsteker voor een regio die nog volop bekomt van de eerste golf.

In Antwerpen ligt het aantal besmetting nog erg hoog tot eind juli, maar lijkt zich een afvlakking van de piek af te tekenen. De ziekenhuisopnames blijven een aandachtspunt (+285%) vooral omdat ze nog in opwaartse richting gaan, in tegenstelling tot die van Oost-Vlaanderen (+100%). Vlaams-Brabant presteerde tot nu toe het best, zij het dat het nu zuiver trendmatig iets van zijn pluimen verliest.

Voor Wallonië is vooral Luik een zorgenkindje, zowel voor besmettingen als ziekenhuisopnames. Namen telt ook meer besmettingen maar de opnames volgen die trend niet.

Brussel tot slot zit nog steeds in de lift (sterkste groeier qua regio), wat vorige week al voorspeld werd. Wel stabiliseren de ziekenhuisopnames zich volgens deze cijfers die dus nog een correctie kunnen ondergaan. Wallonië is hier de beste leerling van de klas.

Met een recent besmettingspercentage van 47.7 zit België nog steeds in de oranje zone volgens de Europese definitie. Het aantal besmettingen overschrijdt dus eendaags de kaap van de 500 (505) al lag het gemiddelde van de afgelopen 14 dagen daar nog onder.

Tot slot nog melden dat zowel het aantal ziekenhuispatiënten (+49%, 270 als patiënten op intensive care (+58%, 57) verder klimt. In absolute aantallen is dit nog steeds goed beheersbaar (stand tot 2 augustus).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.