Daklozen krijgen psychosociale en medische hulp in nieuw Brussels opvangcentrum

Het consortium van CAW Brussel, Dokters van de Wereld en de Franstalige afdeling van Rode Kruis België zal de nieuwe tweedelijnsopvang voor daklozen in de Trierstraat in Etterbeek nabij metrostation Maalbeek beheren. Dat maken ze dinsdag bekend in een persbericht. De daklozen kunnen er rekenen op medische hulp en psychosociale begeleiding op maat.

De thuislozen kunnen in het opvangcentrum rekenen op de expertise van elke partner. Het Rode Kruis zorgt voor het onthaal, de maaltijden, de douches, de hygiëneproducten en warme kleding. Er zijn ook permanent twee verpleegkundigen van het Rode Kruis aanwezig en 25 personeelsleden werden aangeworven voor de goede werking van het centrum.

CAW Brussel staat in voor de psychosociale begeleiding van de daklozen en helpt hen te zoeken naar een structurele oplossing. De vrijwillige artsen van Dokters van de Wereld verlenen medische hulp en werken aan de re-integratie van de thuislozen in het reguliere zorgsysteem.

"Gesterkt door de ervaring van vorig jaar hebben we samen met de partners onze interventie herdacht om de medische en psychosociale noden van de bewoners beter te beantwoorden", zegt Anne-Laure Pignard van Dokters van de Wereld.

In een eerste fase zijn er 75 bedden beschikbaar, maar die capaciteit wordt verhoogd naar 250 bedden. Er is een centraal oproepnummer voor de opvang: 0800 993 40. Het gaat hier om tweedelijnswinteropvang, waarvoor het Rode Kruis sinds vorig jaar bevoegd is. De capaciteit van het nieuwe centrum wordt dus pas aangesproken als de eerstelijnsopvang van Samusocial vol zit.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.