Covid-19: neen, er is geen sprake van de behandelingen met ACE-remmers of AIIRA's te onderbreken (prof. P. Lancellotti)

De krant Journal de la Meuse schreef op 25 maart 2020 dat bepaalde geneesmiddelen voor bloeddrukproblemen het risico op COVID-19-besmetting zouden verhogen. Als cardioloog wil ik dat even nuanceren.

Het artikel heeft vooral betrekking op ACE-remmers en AIIRA's, die zeer doeltreffend zijn in het verminderen van de mortaliteit ten gevolge van chronische cardiovasculaire aandoeningen zoals arteriële hypertensie, hartinsufficiëntie, coronaire hartziekte en diabetische nefropathie.

Wanneer de behandeling met deze geneesmiddelen onterecht wordt stopgezet, zijn de gevaren enorm.

Om een cel binnen te dringen en te besmetten, moet het coronavirus een receptor (ACE2) herkennen op het celoppervlak. De verhoogde expressie van ACE2 bij personen met een cardiovasculaire aandoening (hartinsufficiëntie, arteriële hypertensie, diabetes) zou gepaard kunnen gaan met een verhoogd risico op COVID-19-besmetting en met ernstigere symptomen. Vele cardiovasculaire geneesmiddelen wijzigen de weefselexpressie van ACE2.

MAAR in tegenstelling tot wat de berichten in de pers laten verstaan, suggereren talrijke onderzoeken dat hoge ACE2-concentraties de longschade die wordt veroorzaakt door de virale infectie, mogelijk beperken. Zo verbetert de toediening van AIIRA (losartan) de ademhalingsfuncties bij besmette muizen. Momenteel lopen er trouwens twee klinische studies om de heilzame effecten van losartan bij patiënten met een COVID-19-besmetting te testen, terwijl een proefonderzoek de toediening van een recombinante vorm van ACE2 evalueert.

In de praktijk wordt bij gebrek aan klinisch bewijs en duidelijke experimentele gegevens niet aanbevolen de chronische behandeling met ACE-remmers of AIIRA's te onderbreken als maatregel om COVID-19-besmettingen te voorkomen, te meer omdat een onbalans van de arteriële bloeddruk of de hartinsufficiëntie schadelijk zou kunnen zijn. Veranderingen in de medicatie tegen hypertensie zouden de patiënten ook verplichten naar de apotheker te gaan en eventueel bloedanalyses te laten uitvoeren, wat het risico op blootstelling aan COVID-19 zou verhogen. Bij een overschakeling op een ander type antihypertensivum moet bovendien vaak nog worden ingegrepen om de dosis te corrigeren en eventuele bijwerkingen te beheersen.

Momenteel bevelen de wetenschappelijke verenigingen anderzijds aan de behandeling met ACE-remmers of AIIRA's voort te zetten wanneer de patiënt besmet is met COVID-19. Deze aanbevelingen kunnen snel veranderen wanneer de resultaten van de lopende klinische onderzoeken bekend zijn.

> Lees hierover het advies van de ESC: Kuster GM, et al. European Heart Journal, ehaa235, https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehaa235 (gratis raadpleging) (https://academic.oup.com/eurheartj/advance-article/doi/10.1093/eurheartj/ehaa235/581047

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.