Coronavirus verliest besmettelijkheid al na paar minuten in lucht (Britse studie)

Na twintig minuten in de gewone binnenlucht zou het coronavirus 90 procent van zijn besmettelijkheid verliezen. Het risico op overdracht van de ziekte blijkt vooral tijdens de eerste vijf minuten na uitademing snel af te nemen. Dat schrijft de Britse krant The Guardian op basis van een nieuwe studie.

Het onderzoeksteam van de universiteit van Bristol stelt in hun studie dat de meeste aerosolen, oftewel kleine luchtdruppeltjes, al na een paar minuten niemand meer kunnen besmetten. Het onderzoek moet wel nog een peer review ondergaan, maar wijst toch al op bijzondere uitkomsten.

De onderzoekers testten de besmettelijkheid door virusbevattende aerosolen minutenlang in een elektrisch veld te laten zweven. De aerosolen werden blootgesteld aan de invloed van verschillende omgevingsfactoren zoals temperatuur, uv-straling en luchtvochtigheid. Ten slotte brachten de onderzoekers deze luchtdeeltjes aan op celkweekjes om te kijken of deze nog besmet raakten.

Vochtigheid bleek vooral een belangrijke factor. Zo zouden de aerosolen bij een gewone luchtvochtigheid al na een paar seconden uitdrogen en in elkaar krimpen en zo de helft minder besmettelijk zijn. Bij vochtige omstandigheden blijven de deeltjes iets langer besmettelijk, maar uiteindelijk na ongeveer twintig minuten is het risico op infectie slechts tien procent.

Opvallend is dat temperatuur in de studie geen invloed bleek te hebben op de besmettelijkheid. Eerder beweerden al verschillende wetenschappers dat het virus zich minder snel verspreidt bij hoge temperaturen.

Bij eerdere onderzoeken en beleidsbeslissingen lag de aandacht vaak op de ventilatie van ruimtes, maar volgens de onderzoekers wijst deze studie op het belang van maatregelen zoals social distancing en het dragen van een mondmasker. "Volgens mij bestaat het grootste risico op besmetting nog steeds wanneer je je dicht bij iemand bevindt", zegt professor en onderzoeker Jonathan Reid. Maar toch blijft ventilatie ook een belangrijk middel in de strijd tegen het virus, klinkt het.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.