Coronavirus - Aantal besmettingen onder werkende bevolking gehalveerd

Het aantal coronabesmettingen onder de werkende bevolking is de laatste twee weken gehalveerd tegenover de periode daarvoor. Dat blijkt donderdag uit het tweewekelijks rapport van professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven-IDEWE), dat het aantal besmettingen in de verschillende economische sectoren vergelijkt.

De gegevens gaan over de periode van 19 juli tot en met 1 augustus. Ten opzichte van de vorige periode, die van 28 juni tot en met 11 juli liep, is de incidentie gehalveerd: het gaat van 951 naar 484. De incidentie geeft het aantal geregistreerde besmettingen weer in de laatste veertien dagen per 100.000 inwoners.

Het aantal besmettingen bij de werkende bevolking is zo sneller gedaald dan bij de algemene bevolking. Begin juli waren er nog meer besmettingen onder de werkenden, terwijl nu de gemiddelde incidentie in de werkende bevolking net onder de gemiddelde incidentie in de algemene bevolking ligt. 

Dat kan te verklaren zijn door de vakantieperiode, waardoor er minder werknemers op het werk zijn, klinkt het. Bovendien dragen de uitgebreide sociale en recreatieve activiteiten in deze periode bij tot de hogere incidentie in de algemene bevolking.

De meeste besmettingen worden opgetekend in de gezondheids-, sociale en zorgsector, maar ook nog steeds de luchtvaartsector, inclusief bij de ondersteunende faciliteiten. Bij het onderwijspersoneel is er een sterke daling van het aantal besmettingen.

Het is dus duidelijk dat de vakantie en het sluiten van de scholen een belangrijke invloed hebben op de daling in de cijfers. Professor Godderis roept dan ook op om ons nu al voor te bereiden op de start van het nieuwe schooljaar en de terugkeer uit vakantie. In bepaalde sectoren, zoals onderwijs en de zorgsector, zouden personeelstekorten kunnen ontstaan.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.