Corona deed aantal orgaandonoren met 20 procent terugvallen in 2020

In het transplantatiecentrum van het UZ Gent is het aantal orgaandonoren in 2020 teruggevallen met ruim 20 procent in vergelijking met 2019. Daardoor is de wachtlijst van patiënten die een orgaan nodig hebben, toegenomen tot 13. Vooral omdat het aantal zware ongevallen door corona sterk is afgenomen. Twee patiënten zijn tijdens de wachttijd overleden.

In 2020 waren er 245 effectieve orgaandonoren in België. Dat is het laagste aantal sinds 2005 en een daling van 21,5%. Ook bij het UZ Gent hebben ze dat gemerkt. "Donoren zijn patiënten die een ernstig hersenletsel hebben, hersendood zijn en geen enkele prognose meer hebben", legt hoofdarts Eric Hoste uit.

"Ze hebben een trauma ondergaan door een verkeersongeval of op het werk. Maar tijdens de covid-periode zat iedereen thuis en was er minder verkeer. Er waren dus minder kandidaat-donoren." In 2020 ging het om 77 potentiële donoren, bij 53 procent was geen orgaandonatie mogelijk. 

Ook in het UZ Leuven Door het uitstellen van de reguliere zorg tijdens de verschillende golven van het coronavirus hebben er in 2020 in het UZ Leuven minder orgaantransplantaties kunnen plaatsvinden. Zo waren er vijftig procent minder harttransplantaties en twintig procent minder lever- en niertransplantaties. Leuvense Levertransplantaten (LLT), een vereniging van patiënten die een levertransplantaties hebben ondergaan, trok aan de alarmbel.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.