Contactopsporing meestal binnen 48 uur na test

Het resultaat van de coronatests in de klinische labs is er doorgaans binnen de 24 uur. In de industriële labo's is dat binnen de 36 uur. Dat zei Vlaams Welzijnsminister Wouter Beke dinsdag in het Vlaams Parlement. Twee weken geleden kwam er kritiek op de lange doorlooptijd van de tests.

Het duurt te lang voor het resultaat van een coronatest bekend is, zei huisartsenvereniging Domus Medica twee weken geleden. Het ging toen vaak om 48 uur of meer. Marc Moens (Bvas) gaf hetzelfde te kennen in onze uitzending van Medflix en wees op de moeilijkheiden om de gegevens te integreren in het gmd. Federaal minister Philippe De Backer, bevoegd voor de corona-taskforce, erkende het probleem.

Intussen is het resultaat er nu dus blijkbaar vaak binnen de 24 uur. "De positieve testgegevens worden 's nachts overgemaakt aan de callcenters van de contactopsporing", zei minister Beke gisteren. "De meeste contactopnames gebeuren vervolgens binnen de 24 uur."

Patiënten geven intussen gemiddeld 2,2 contacten door. "Dat is licht stijgende, maar nog steeds redelijk beperkt", aldus Beke.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.