Congolese arts Denis Mukwege krijgt Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt

Samen met Nadia Murad krijgt de Congolese arts Denis Mukwege vandaag/maandag zijn Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt.

Na de drukke week in oktober, waarin de laureaten van de onderscheiden Nobelprijs wereldkundig werden gemaakt, staat de "erfenis" van Alfred Nobel opnieuw in de belangstelling. Want in Stockholm en Oslo krijgen de laureaten tijdens een ceremonie hun fel begeerde prijs uitgereikt.

De Oslo City Hall in de Noorse hoofdstad vormt het decor voor het overhandigen van de Nobelprijs voor de Vrede. De winnaars zijn de Congolese arts Denis Mukwege en de Jezidische mensenrechtenactiviste Nadia Murad. Zij krijgen de prijs voor "hun inspanningen om een einde te maken aan het gebruik van seksueel geweld als wapen van oorlog en gewapend conflict".

Het Noorse Nobelprijscomité prees Mukwege, die ook een eredoctoraat aan de Universiteit Antwerpen ontvangt, omdat hij "grote delen van zijn volwassen leven heeft besteed aan het helpen van slachtoffers van seksueel geweld in de Democratische Republiek Congo. Dr. Mukwege en zijn personeel hebben duizenden patiënten behandeld die het slachtoffer zijn geworden van dergelijke aanvallen".

De toekenning van de Nobelprijs ging in België niet onopgemerkt voorbij. Meerdere organisaties en (top)politici spraken hun vreugde en/of waardering uit. Zelfs de Congolese regering kwam met felicitaties over de brug.

Na een heelkundige ingreep in Brussel eind vorige maand zei Mukwege, die zich normaal buiten de politiek houdt, "niet gerust te zijn over wat er op het terrein gebeurt" in de aanloop naar de verkiezingen in Congo. "Bereidt men de onderdrukking voor of de verkiezingen?", vroeg de gynaecoloog zich af. "Het Congolese volk heeft zoveel geleden, het heeft geen oorlog meer nodig."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.