CoCof activeert belangenconflict tegen RIZIV-quota

Het parlement van de Franstalige Brusselaars (CoCof) heeft vrijdag een belangenconflict ingeroepen tegen de federale hervorming van de RIZIV-nummers of artsenquota. Het belangenconflict was ingediend door meerderheidspartijen PS, DéFI, cdH en oppositiepartij Ecolo. Door het belangenconflict wordt het wetsontwerp van federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block, dat eerder werd goedgekeurd in de Kamercommissie, voor zestig dagen opgeschort. Die periode is in principe bedoeld om overleg mogelijk te maken.

De Franstalige federale oppositiepartijen dienden hun motie van belangenconflict niet in het Parlement van de Franse gemeenschap in, maar in het parlement van de Franstalige Brusselaars, de CoCof, omdat ze enkel in deze laatste assemblee over een voldoende meerderhei d beschikken. De MR - de enige Franstalige meerderheidspartij op federaal niveau - heeft in de Franse gemeenschap immers net een blokkeringsminderdheid van een kwart van de stemmen. Eerder blokkeerden PS, cdH, DéFI en Ecolo ook via een belangenconflict in de CoCof een tijd de definitieve stemming van de aanpassingen inzake de gelijkgestelde perioden voor de berekening van het pensioen in de Kamer.

Door de stemming start nu een pauze van 60 dagen waarbinnen beide parlementen via overleg een oplossing moeten zoeken. Dat gebeurt onder meer met bemiddeling van de Senaat, die het dossier op haar beurt doorstuurt naar het Overlegcomité indien er geen overstemming kan gevonden worden.

Volgens de indieners van het belangenconflict schaadt de hervorming van artsenquota de belangen van de Franstaligen omdat er geen rekening gehouden wordt met demografische evolutie, voornamelijk in Brussel waar afgesproken werd om rekening te houden met de inschrijvingen in de Franstalige en Nederlandstalige onderwijsinstellingen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.