CM start met gratis videoconsultatiedienst voor huisartsen: reactie artsenvertegenwoordigers

Huisartsen kunnen gratis gebruik maken van "Zorg op Afstand", een dienst van de CM voor videoconsultaties. Volgens CM kunnen artsen zo "op een veilige manier consultaties houden en attesten doorsturen". Het ziekenfonds werkte al langer aan de lancering van zo'n dienst. "Er was al een proefproject gepland, maar door de crisis stellen we de tool nu versneld ter beschikking", zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp. "Zo lang de crisis aanhoudt mogen huisartsen en patiënten de dienst gratis gebruiken. Na de crisis zullen we dit evalueren."

In de strijd tegen het coronavirus wordt er al langer opgeroepen om een persoonlijk bezoek aan de huisarts zoveel mogelijk te mijden, en in de plaats daarvan te kiezen voor een telefonische consultatie. V ideoconsultaties zijn nog beter, omdat de arts zo een nog juistere inschatting kan maken van de situatie van de patiënt. Steeds meer huisartsen maken er dan ook gebruik van, maar CM wijst erop dat niet alle artsen over de juiste technologie beschikken.

Elke arts kan zich registreren via de CM-site. Na identificatie kan de huisarts zijn eigen virtuele wachtkamer creëren, die hij of zij bovendien kan integreren op de afsprakenkalender van zijn website. Patiënten kunnen via mail uitgenodigd worden voor een videoconsult. Arbeidsongeschiktheidsattesten en doorverwijzingen naar een specialist kan de patiënt ook via deze tool krijgen.

"Het project wordt versneld uitgerold, omdat we merken dat de nood aan een dergelijke oplossing vandaag hoog is", zegt Van Gorp. "Zo lang de coronacrisis blijft aanhouden, kunnen huisartsen en patiënten er gratis gebruik van maken."

Voor een consultatie op afstand over corona krijgen huisartsen een honorarium van 20 euro. Patiënten betalen geen remgeld en moeten ook het honorarium niet voorschieten. De betaling aan de huisarts gebeurt via de derdebetalersregeling.

Reacties

In een eerste reactie laat Domus Medica weten dat ook zij op de hoogte zijn gebracht van de tool door het ziekenfonds, maar dat er nog geen tijd was om die te testen.

"Algemeen kunnen we wel zeggen dat we meer achter dit soort initiatieven staan, waarbij de eigen huisarts contact kan hebben met zijn/haar patiënten (en dus ook kennis heeft van de voorgeschiedenis van de patiënt) dan sommige videoconsultsystemen die tot nu toe gepromoot werden waarbij de patiënten kunnen inloggen in een systeem en daarbij gezien worden door een voor hen vreemde arts die ook geen kennis heeft van de medische voorgeschiedenis", zegt Roel Van Giel van Domus Medica. "Een videoconsult kan daarbij een extra informatie opleveren voor de arts."

"Een videoconsultatie is beter dan een telefonische consultatie, als het gaat om de keuze tussen die twee, want het helpt misschien wel wanneer je de patiënt ziet. Ik denk dan aan een huidaandoening bijvoorbeeld", zegt dr. Dirk Scheveneels, ondervoorzitter van het artsensyndicaat Bvas. "Maar ik vind dat de telefonische consultaties, zoals die nu gebeuren, ook wel goed gaan en gedisciplineerd verlopen. Zeker als het over je eigen patiënt gaat die je kent. Maar niets gaat uiteindelijk boven een klinisch onderzoek in de artsenpraktijk."

"We hebben nu ervaring opgedaan met het werken met eigen huisartsensoftware op onze pc en daar komt toch heel wat bij kijken qua beveiliging en privacy", vervolgt Scheveneels. "Maar als nu die zeven mutualiteiten die we in ons land rijk zijn, gaan afkomen met ieder hun eigen programma, dan denk ik dat het te veel van het goede is. Ik zou kiezen voor een systeem dat comptatibel is met wat ik in de huisartsenpraktijk gebruik, maar ik heb geen zin om zeven keer apart te gaan inloggen. Dan moet er maar één gecentraliseerd systeem komen. "

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Rodolphe Liagre

  05 april 2020

  Teledermatologie bestaat al langer in Nederland en wordt daar vergoed.
  Maar voor Domus Medica het aanbod van CM gaat testen: het bericht werd verspreid op 1 april :)

 • John VANDEN BROUCKE

  03 april 2020

  Liever een systeem gelinkt aan ons medisch programma . Careconnect is momenteel druk bezig hiermee .
  Systeem per mutualiteit zal te omslachtig zijn . Wel goed bedoeld ...

 • Magda ECTOR

  02 april 2020

  Ook DBR voor patiënten die niet in DBR zijn en waarvoor we ook geen vignetten bezitten ?