China lijkt bereid coronabeleid te versoepelen

Na een reeks van protesten tegen de strenge coronamaatregelen in China, lijkt de overheid bereid om haar beleid te versoepelen. De Chinese vicepremier  Sun Chunlan had het over een "nieuwe fase in de pandemie".

"Aangezien de omikronvariant ziekteverwekkend is geworden, meer mensen gevaccineerd werden en we meer ervaring hebben bij de preventie van COVID-19, bevindt onze strijd tegen de pandemie zich in een nieuwe fase met nieuwe opdrachten", zo zei de vicepremier tijdens een bijeenkomst van de Nationale Gezondheidscommissie, zonder specifiek te verwijzen naar het Chinese zerocovidbeleid. Ze pleitte voor verdere "optimalisatie" van testen, behandeling en quarantaine. 

Eerder deze week was al aangekondigd dat de vaccinatiecampagne voor ouderen tegen het coronavirus versneld zou worden. 

In de afgelopen dagen maakten enkele Chinese steden al bekend de teugels iets te zullen laten vieren. In geen van de aankondigingen werd gesproken over de demonstraties in de afgelopen week, waarbij Chinezen de straat opgingen om te protesteren tegen de strenge coronamaatregelen in het land, die er volgens hen onder meer voor zorgden dat er bij een brand in een flatgebouw tien mensen omkwamen.

China registreerde enkele dagen geleden een recordaantal besmettingen. Woensdag was er wel een derde lichte daling op rij, tot zowat 35.800 nieuwe besmettingen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.