Bvas vraagt coronatests in àlle woonzorgcentra

Bvas is verontwaardigd over het gebrek aan Covid-screening en beschermingsmateriaal in de woonzorgcentra (wzc). "Het is schrijnend dat de ouderen en het verzorgend personeel van de wzc's in deze coronacrisis aan hun lot worden overgelaten." Daarom: begin meteen met met massaal testen van bewoners en verzorgenden in alle wzc's, die ook recht hebben op een eerlijke verdeling van tests en beschermingsmateriaal.

Het syndicaat reageert voorzichtig op de geruststellende berichten van het nationaal crisiscentrum over een daling of stabilisering van het aantal opnames op de diensten intensieve zorg en van het aantal ziekenhuisopnames.

"Deze cijfers kunnen misleidend zijn, afgaande op wat huisartsen ons beschrijven over de onderschatting van de situatie in de wzc's. De realiteit is dat de wzc's tot voor kort helemaal niet voorzien werden van testmateriaal om bewoners of verzorgend personeel met symptomen van besmetting te testen en zo nodig te isoleren."

De recente beslissing van de Risk Management Group om 20.000 coronatesten uit te voeren in de woonzorgcentra in België is zeker positief, maar volstaat volgens de Bvas niet. Door het tekort aan testcapaciteit kan er volgens de Risk Management Group maar een beperkt aantal wzc's volledig getest worden.

Het syndicaat pleit voor een volledige screening in àlle wzc's. Ook de zorgverleners die mogelijke verspreiders zijn van het virus bij risicogroepen, moeten gescreend worden. Het argument dat er onvoldoende testcapaciteit zou zijn, klopt niet meer. De erkende klinische laboratoria moeten hiervoor ingeschakeld worden en ze moeten over voldoende reactieven en afnamemateriaal (neusswaps) beschikken..

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.