BVAS: 'Positieve indruk over vaccinatiestrategie, werkveld wel best iets meer betrekken'

Artsensyndicaat BVAS roept op om mensen uit het veld meer te betrekken bij de verdere uitrol van de vaccinatiestrategie, maar er overheerst toch een positief gevoel nadat de strategie donderdag publiek werd gemaakt. "Het is duidelijk dat er goed over nagedacht is", zegt Dirk Scheveneels, huisarts in Antwerpen-Zuid en ondervoorzitter van BVAS.

"Ik kan me heel goed vinden in de strategie", zegt Scheveneels. "Het is ook een logische strategie: de belangrijkste groepen eerst. Het is duidelijk dat er goed over nagedacht is. In eerste instantie heb ik er een zeer positief gevoel bij."

BVAS heeft dus lof voor het werk van de taskforce vaccinatie, onder leiding van Dirk Ramaekers, de medische directeur van het Hasseltse Jessa Ziekenhuis, en van de politici die nadien de knopen doorhakten. "Maar mensen uit het veld lijken me niet echt aanwezig in de taskforce", zegt Scheveneels, die oproept om hen "iets meer te betrekken" bij de taskforce, die slechts een tiental dagen geleden van start ging. "Hen betrekken kan toch nuttig zijn."

Scheveneels stelt daarnaast vast dat er nog enige onduidelijkheid bestaat over wie de vaccinaties precies zal uitvoeren. Maar in de woonzorgcentra zouden dat logischerwijs de verpleegkundigen en huisartsen zijn. "Ik geloof wel dat we dat zullen aankunnen. Voor het jaarlijkse griepvaccin gebeurt dat ook. Dat kan geen groot logistiek probleem zijn."

Zorgprofessionals in ziekenhuizen en in de eerste lijn zouden dan weer in de ziekenhuizen zelf gevaccineerd kunnen worden. Scheveneels roept daarbij op om de specialisten 'extra muros' niet te vergeten, zij die buiten het ziekenhuis werken. In totaal zou het om een 7.000-tal specialisten gaan. "Zij worden best ook gevaccineerd."

De bredere uitrol vervolgens zal wel heel anders aangepakt moeten worden. "Dan komen de triagecentra in beeld. Aan de mensen die daar al de voorbije maanden het beste van zichzelf hebben gegeven, zullen we moeten vragen of dit er nog bij kan. Bij grootschalige vaccinatie zal uiteindelijk ook beroep moeten gedaan worden op scholen en sportcomplexen, maar dan zijn we alweer een hele tijd verder."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.