Buitenlandse covidpatiënten hier welkom

De Belgische ziekenhuizen stellen voortaan ook bedden ter beschikking voor patiënten uit buurlanden. Dat schrijft De Morgen.

Ziekenhuizen die zelf niet overbevraagd zijn kunnen zich aanbieden om covidpatiënten uit het buitenland op te nemen. Dat staat in een brief die het Hospital & Transport Surge Capacity Comité vorige week aan alle ziekenhuizen stuurde.

"Nu we de epidemie beter onder controle hebben dan onze buurlanden, kunnen we iets terugdoen", zegt Marcel Van der Auwera, voorzitter van het comité.

Er zijn strikte voorwaarden om het druk bevraagde personeel niet verder te belasten. Zo kan een ziekenhuis pas buitenlandse patiënten opnemen als er op de afdeling intensieve zorg minder dan 25 procent van de bedden bezet is door covidgevallen. Als de coronacijfers in ons land stijgen, zullen de extra bedden ook verdwijnen.

Het aanbod is momenteel beperkt. Vier ziekenhuizen dienden zich aan om buitenlandse patiënten op te nemen: het Sint-Jansziekenhuis in Brussel, het UZ in Antwerpen en twee in Charleroi. In totaal zijn die goed voor elf bedden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.