Brusselse vaccinatiecentra opnieuw open voor prik zonder afspraak

Alle Brusselse vaccinatiecentra, met uitzondering van het Militair Hospitaal in Neder-Over-Heembeek, openen vanaf dinsdag volledig de deuren. Iedereen vanaf 16 jaar die een eerste, tweede of derde prik wil, kan die zonder afspraak komen halen. Op die manier hopen ze in het Brussels gewest de achterstallige boosterprikken op te halen en de vaccinatiegraad te verhogen.

Nog 220.000 Brusselaars die al twee dosissen van het coronavaccin kregen, hebben hun boosterprik nog niet laten zetten. Dat maakte Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie, dinsdag bekend. In het Brussels gewest heeft 73 procent van de volwassen bevolking al twee prikken gekregen, terwijl van deze groep nog maar 53 procent een boosterprik kreeg. 

"De mensen kunnen nog altijd zeker zijn van hun plaats door een afspraak te maken via Bruvax of het callcenter, maar anderzijds is iedereen welkom zonder afspraak in de vaccinatiecentra. Op die manier worden de laatste barrières weggewerkt", gelooft Neven.

In de Brusselse vaccinatiecentra kunnen wekelijks 75.000 vaccins toegediend worden, maar die capaciteit wordt lang niet benut. De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie blijft daarop steevast inzetten op lokale acties, want van de hele Brusselse bevolking is nog maar 60 procent dubbel gevaccineerd.

In 2021 werd er in het Brussels gewest gestart met tien vaccinatiecentra, maar tegen eind 2021 breidde dit dankzij de mobilisaties in de vele wijken uit naar 400 verschillende locatiepunten die in Brussel werden gebruikt. Het gaat om vaccinaties via vaccibussen, in scholen, winkels, ziekenhuizen, bedrijven, apotheken of aan markten.

"Met onze mobiele equipes zijn we in bijna elke wijk van Brussel geweest. Vandaag zijn er nog een 40-tal vaccinatiepunten per dag die open zijn", vertelt Neven.

Dat blijkt ook nodig om het percentage eerste dosissen nog steeds te doen groeien. Dankzij de lokale acties worden de gemeentes met de slechtste cijfers toch wat vooruit gestuwd. Sinds de zomer steeg het aantal eerste dosissen bij 18-plussers in Molenbeek zo van 54 naar 64 procent en in Koekelberg en Sint-Joost ging het van 56 naar 68 procent. In gemeenten als Sint-Pieters-Woluwe (88 procent), Ukkel (87 procent), Watermaal-Bosvoorde (85 procent) of Sint-Lambrechts-Woluwe (85 procent) ligt de vaccinatiegraad onder de volwassen bevolking het hoogst.

"Vooral in die noordelijke, armere gemeentes hebben we ze dichter gebracht bij de percentages die we in de zuidelijke en rijkere gemeentes kennen. We moeten ook in acht nemen dat de bevolking in het noorden wat jonger is", aldus Neven.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.