Brusselse huisartsenkring roept op tot betere communicatie rond testcentra

De Nederlandstalig Brusselse huisartsenkring (BHAK) is tevreden dat de oproepen voor meer testcapaciteit in de hoofdstad weerklank hebben gekregen. Nu vragen de huisartsen weliswaar dat de communicatie rond de testcentra de burgers beter bereikt. Daarnaast is de BHAK ook voorstander van een eenduidige en algemene mondmaskerverplichting in het hele Brusselse gewest.

Vorige week vrijdag maakte Brussels minister van Volksgezondheid Alain Maron (Ecolo) bekend dat de testcapaciteit in Brussel met 69 procent is toegenomen. In tegenstelling tot de eerste golf worden de huisartsen nu wel actief betrokken in de verantwoordelijkheid om die capaciteit te beheren en de personen makkelijk door te sturen naar een testcentrum in een ziekenhuis of een privaat laboratorium. De volgende stap die moet geno men worden volgens de BHAK is nu een betere communicatie.

"Veel mensen weten niet goed naar waartoe of wie te bellen. Het is ook verwarrend en moeilijk om het helder te krijgen, maar als er wat duidelijkere communicatie komt dan zullen de mensen wel makkelijker weten waar naartoe te gaan. Dan zullen de huisartsen nog meer verlicht worden", zegt Vincent Janssens, arts en voorzitter van BHAK.

"Er is absoluut nood aan duidelijk communicatie waar en wie zich moet laten testen, zoals mensen die uit een rode zone komen. Ik heb nog maar een persoon gezien die terugkwam vanuit een rode zone en die zich spontaan kwam laten testen en dan nog één iemand via de contactopsporing. Dat is weinig", getuigt hij.

Het is duidelijk dat de stijging in de besmettingsgraad in het Brussels Gewest is ingezet. Nog slechts twee van de negentien gemeenten zitten momenteel onder de alarmdrempel van 20 gevallen per 100.000 inwoners. "De stijging is zeker ingezet, maar volgens mij zijn die besmettingen er al een tijdje. Het gebrek aan testcapaciteit zorgde dat het niet werd opgepikt of dat niet de juiste mensen werden opgepikt. De mensen die moeten getest worden, worden nu ook echt getest", verklaart dokter Janssens.

Vanuit de huisartsenkring is er daarom wel een draagvlak om een algemene mondmaskerverplichting in te stellen in het Brussels gewest. De maatregelen die gemeenten hier en daar opleggen, volstaan niet en bereiken niet iedereen.

Algemene mondmaskerplicht is must

"Persoonlijk denk ik dat een algemene mondmaskerverplichting in Brussel wel een must is. De mensen zitten echt op elkaars lip en hebben weinig uitwijkmogelijkheden. Veel groepen van mensen snappen ook niet zo goed wat er aan de hand is en daarom is een uniforme maatregel zinvol. Gezien de diversiteit in bepaalde wijken en bevolkingsgroepen krijgen we het ook niet altijd uitgelegd", aldus Janssens.

> Lees ook:Mondmaskerverplichting in Brussel vanaf 50 gevallen per 100.000 inwoners

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.