Brusselse Huisartsenkring hoopt snel op minder werkdruk dankzij nieuwe testcentra

De telefoon staat momenteel roodgloeiend bij de Brusselse huisartsen. "De afgelopen drie weken zien we het dag per dag erger en erger. De werkdruk is geweldig hoog", zegt dokter Elisabeth Wallays, corona-coördinator bij de Nederlandstalige Brusselse Huisartsenkring (BHAK). De komst van vier nieuwe grote testcentra moet voor beterschap zorgen, maar intussen vrezen de huisartsen dat het ergste nog moet komen.

Brussels minister van Volksgezondheid Alain Maron bevestigde dinsdagavond dat er op korte termijn vier grote nieuwe testcentra moeten komen voor asymptomatische personen. Maar tot dan blijft het voor de Brusselse huisartsen pompen of verzuipen.

"Mensen met lichte respiratoire klachten die normaal niet komen, komen er nu nog bij. Dat zorgt ook veel administratieve last, maar het probleem is dat het ergste nog moet komen met onder meer de griepvaccinaties. Als het zo blijft, is het niet te doen", vreest Wallays.

"Met de komst van de nieuwe testcentra is er het idee dat de artsen zich enkel nog op hun kerntaak en de zieke mensen richten. De testcentra zouden dan alles overnemen wat betreft mensen die gecontacteerd worden door de contactopspoorders, mensen die terugkeren van een reis of gewoon een snotneus hebben", vertelt de corona-coördinator van de BHAK.

De lange wachttijden voor het verkrijgen van het testresultaat zorgen voor bijkomende druk op de schouders van de huisartsen. Ze nemen daardoor vaker zelf een test af.

"Een reiziger die naar Marokko vertrekt moet binnen de 48 uur voor vertrek een negatieve test voorleggen. Die patiënt kan je niet naar een testcentrum sturen, waar het resultaat er pas na vijf dagen is", verklaart Wallays.

> Lees ook: Vier nieuwe testcentra voor asymptomatische personen in het Brussels gewest (Maron)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.