Brussels zorgpersoneel wordt opnieuw preventief getest

Nu de teststrategie en daarmee ook de testcapaciteit uitgebreid wordt, worden de preventieve screenings van het personeel van de Brusselse zorginstellingen hervat. Dat maakt de Brusselse welzijnsinstelling Iriscare bekend. Het gaat om 1.000 personen per dag die preventief gescreend kunnen worden.

Specifiek gaat het in Brussel om zorgpersoneel uit de woonzorgcentra, de zorginstellingen en dagcentra voor personen met een handicap, de psychiatrische verzorgingstehuizen en de initiatieven voor beschut wonen en de residentiële revalidatiecentra die opnieuw preventief getest worden. Om die screening vlot te laten verlopen, moeten de betrokken instellingen de testing via en digitaal formulier aanvragen.

De screening beperkt zich niet tot een eenmalige test. Elke zorginstelling mag haar personeel maximaal één keer per maand laten testen om zo de verspreiding van het virus tot een minimum te beperken. De bestelling van de PCR-tests gebeurt via Iriscare, terwijl het federaal platform voor de analyse zorgt. Om die screening vlot te laten verlopen, moeten de betrokken instellingen de testing via en digitaal formulier op de website van Iriscare aanvragen.

"Het is essentieel dat al het personeel preventief wordt gescreend om deze mensen, maar ook alle bewoners van de instellingen, zo goed mogelijk te beschermen", stelt Brussels minister van Volksgezondheid Alain Maron (Ecolo).

Naast deze preventieve screening blijft ook de clustertesting van toepassing. Wanneer er een vermoedelijke uitbraak is in een rusthuis worden daar dus meteen alle bewoners en medewerkers getest.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.