Brussel wil tegen midden juli vaccinatiegraad van 70 procent halen

De ambitie van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie is om tegen midden juli 70 procent van alle volwassen Brusselaars een eerste prik te geven. Dat heeft Inge Neven, hoofd van de Brusselse Gezondheidsinspectie,  bekendgemaakt op de wekelijkse persmeeting over de vaccinaties in de hoofdstad. Momenteel staan de inschrijvingen in het Brussels gewest open voor alle 18-plussers.

Afgelopen week was opnieuw een recordweek in Brussel. Er werden 71.179 vaccins toegediend. Dat aantal blijft stijgen, want deze week zijn er 89.000 dosissen beschikbaar, waarvan 64.500 eerste dosissen, en volgende week kunnen er zelfs 96.000 prikken gezet worden, waarvan 74.500 eerste prikken. 

"Tegen midden juli moeten we nog 197.000 mensen een eerste prik geven om een vaccinatiegraad van 70 procent te behalen", zegt Neven. "Nu is het moment van de waarheid. We zien in de Belgische statistieken dat de jongeren zich minder willen laten vaccineren. Aan vaccins zal het nu niet meer ontbreken. De capaciteit in de centra is er en de openingsuren worden verlengd. We moeten nu iedereen motiveren en bereiken en de inschrijving vergemakkelijken. We proberen iedereen te sensibiliseren via sociale media en lokale acties", vervolgt ze.

Sinds vrijdag werden de laatste 200.000 uitnodigingen verstuurd aan de 18- tot 30-jarige Brusselaars. Van hen zijn al 40.000 mensen ingeschreven voor vaccinatie. Neven benadrukt dat de Brusselaars die nog geen officiële uitnodiging hebben gekregen, niet moeten wachten en zich met hun rijksregisternummer ook kunnen inschrijven via Bruvax.

In de leeftijdscategorie van de 65-plussers is bijna 80 procent van de Brusselaars intussen een eerste keer gevaccineerd en iets minder dan 70 procent heeft al een tweede dosis gekregen. Het grootste potentieel zit nog bij de lagere leeftijdsgroepen. De lokale acties van de GGC worden in de komende weken voortgezet. 

In vier lokale medische centra kunnen Brusselaars zich sinds vorige week ook op afspraak laten vaccineren en de lokale antennes naast de markten in Molenbeek, Sint-Joost, Sint-Gillis en Anderlecht waren vorige week goed voor 1.500 toegediende vaccins. Deze week volgen er nog twee nocturnes, waarvan de eerste al maandagavond in het vaccinatiecentrum Pacheco, dat open blijft tot 22 uur. In de tien Brusselse vaccinatiecentra zijn nu al alle slots voor afspraken tot midden juli opengezet.

Op vlak van tweede dosissen bleef het aantal mensen dat niet opdaagt beperkt tot 0,7 procent in het Brussels gewest. Liefst 75 procent van de "no-shows" neemt nadien zelf opnieuw contact op voor een afspraak voor de tweede prik. Wat de redenen zijn voor de andere 25 procent die niets van zich laat weten, is niet bekend.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.