"Braille blijft uniek systeem dat bijdraagt tot autonomie van blinden en slechtzienden"

Op vrijdag 4 januari valt opnieuw Wereldbrailledag. Met die dag wil de Brailleliga de aandacht vestigen op het brailleschrift, dat vaak als ouderwets wordt beschouwd, maar nog steeds een zeer belangrijk hulpmiddel is voor blinden en slechtzienden om autonoom door het leven te gaan.

"Braille wordt met de nieuwe technologieën vaak als iets ouderwets en onnodig beschouwd, en wordt daarom ook minder aangeleerd", zegt Charlotte Santens van de Brailleliga. "Toch zorgt braille voor veel autonomie bij blinden en slechtzienden, om de spelling van een taal te leren om zelf te kunnen lezen en schrijven."

Ook wijst de Brailleliga erop dat het brailleschrift compatibel is met de moderne technologie zoals computers en smartphones, en met de brailleleesregel kunnen mensen ook zaken lezen die op een scherm verschijnen. Blinden en slechtzienden kunnen daarnaast een beroep doen op auditieve middelen, zoals beschrijvingen van de weg via Google Maps of specifieke apps die zijn ontwikkeld. "Maar als schriftelijk middel is braille tot vandaag een ongeëvenaard en uniek systeem", aldus Santens nog.

Liefhebbers kunnen naar aanleiding van de Wereldbrailledag via de website bericht.braille.be/nl opnieuw berichtjes en wensen doorsturen in braille naar familie en vrienden. Volgens Santens vinden veel mensen dat een ludiek en uniek idee. "Zeker mensen die blinden of slechtzienden in hun omgeving hebben zijn geïnteresseerd, omdat ze vaak toch niet met het brailleschrift in aanraking komen", zegt ze.

Voor de gelegenheid verkleedt Manneken Pis zich ook opnieuw in Louis Braille met zijn geleidehond. Het is dit jaar 210 jaar geleden dat Braille geboren werd. Hij verloor op driejarige leeftijd een oog door met het gereedschap van zijn vader te spelen, en zijn tweede oog raakte geïnfecteerd. Hierdoor werd hij volledig blind. Toen hij vijftien jaar oud was, ontwierp hij een universeel schrijfsysteem voor blinden, gebaseerd op een combinatie van 1 tot 6 reliëfpunten in twee kolommen van drie punten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.