Biomedisch fonds zal elk jaar 1.000.000 euro aan jonge onderzoekers geven

Het Fonds Baillet Latour, dat zich toespitst op medisch onderzoek, zal elk jaar een prijs uitreiken aan veelbelovende jonge onderzoekers. Hun onderzoek zal één miljoen euro aan steun van het fonds ontvangen gedurende vijf jaar. Het fonds hoopt om zo Belgisch wetenschappelijk talent te ondersteunen. Dat liet het fonds gisteren weten.

De prijs werd de "Baillet Latour Biomedical Award - Supporting Research Careers in Belgium" gedoopt. Het fonds zal elk jaar één miljoen euro uitreiken aan een biomedische onderzoeker die fundamenteel, klinisch of translationeel onderzoek verricht.

Vaak worden fondsen en prijzen aan onderzoekers uitgereikt die een hoogtepunt bereiken of een grote ontdekking doen, maar het Fonds Baillet Latour wil vooral onderzoekers aan het begin van hun carrière ondersteunen. De bedoeling is om jonge wetenschappers te helpen om hun academisch onderzoek voort te zetten en niet naar de privésfeer te verhuizen. Het moet er ook voor zorgen dat België in het algemeen interessanter wordt voor buitenlands talent.

De één miljoen euro steun zal gespreid over vijf jaar worden beschikbaar gemaakt. Het geld is bedoeld om personeel, werkingskosten en uitrusting te bekostigen.

Jonge onderzoekers die sinds maximum 12 jaar hun doctoraat behaalden en aan een universiteit, in een academisch ziekenhuis of bepaalde onderzoeksinstellingen in België werken, komen in aanmerking. De oproep tot kandidaturen zal in april dit jaar starten en op 30 juni worden afgesloten. In april 2022 zal de winnaar van de prijs worden bekendgemaakt. Elk jaar wordt een ander biomedisch veld ondersteunt. In 2022 zal dit voor infectie- en immuniteitsziekten zijn.

Het Fonds Baillet Latour werd in 1974 opgericht op initiatief van graaf Alfred de Baillet Latour om medisch onderzoek, onderwijs, erfgoed en Olympische sport te ondersteunen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.