Binnenschip met licht radioactief besmette onderdelen van oude kerncentrale naar België

Een bijzonder transport is onderweg richting België. Op 6 december vaart een binnenschip ons land binnen, met aan boord onderdelen van een uit dienst gehaalde Franse kerncentrale. Het gaat om licht radioactief besmet materiaal. Gevaar voor de volksgezondheid is er niet, verzekert het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC).

Het schip is donderdagnacht vertrokken vanuit Frankrijk, en vaart via Duitsland en Nederland richting België. Maandagochtend moet het normaal ons land ten noorden van Gent binnenvaren en vervolgens via Doornik naar het Franse Duinkerke varen. Van daaruit gaat de reis verder naar Zweden, voor verdere verwerking.

Aan boord zijn onderdelen van de in 2020 uit dienst genomen Franse kerncentrale van Fessenheim. Het gaat om delen van de stoomgenerator. "De lading is te groot om via de weg of per spoor te worden vervoerd, daarom gebeurt het transport per schip", klinkt het bij het FANC.

Het gaat om licht radioactief besmet materiaal. Gevaar voor de sluiswachters en bevolking is er niet, verzekert de nucleaire waakhond. Het gaat om zeer licht radioactief besmet materiaal, dat hermetisch is afgesloten. Het transport gebeurt in een gesloten binnenschip. Het FANC ging ter plaatse voor een controle, en ook bij aankomst in België gebeurt een bijkomende controle.

Het is de allereerste keer dat radioactief materiaal in ons land wordt vervoerd via een binnenschip. Voor het FANC gaat het om een belangrijke ervaring. De komende jaren zullen immers ook de kerncentrales van Doel en Tihange worden ontmanteld. "Het luik transport wordt daarin belangrijk. Daarom is dit transport voor ons interessant", aldus een woordvoerster van de waakhond.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.