"Binnen 2 weken barometer of kleurcodes" (Jambon) / "Gemiste kans" (Van Ranst)

Volgens Vlaams-minister president Jan Jambon (N-VA) komt er binnen twee weken dan toch een barometer of kleurensysteem om het aantal sociale contacten te bepalen. "Als je verandert van systeem, moet dat vanaf dag één solide zijn. Er zijn nog een aantal onopgeloste vragen."

Verwacht werd dat de Nationale Veiligheidsraad vandaag met een nieuw voorstel zou komen om het bubbelsysteem flexibeler te maken door een systeem met kleurcodes. Uiteindelijk is beslist dat elke persoon nu vijf personen mag zien buiten het gezin.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) benadrukt in VRTNWS wel dat het de bedoeling is dat zo'n barometer- of kleurensysteem er komt. Maar het is nog niet afgeklopt in welke vorm dat zal zijn. "Als je verandert van systeem moet dat vanaf dag één solide zijn. Er zijn nog een aantal vragen die moeten opgelost worden. Op basis van welke parameters verschuiven we bijvoorbeeld van kleurcode? Maar binnen veertien dagen zal er alleszins zo'n een systeem zijn."

Viroloog Marc Van Ranst zei eerder al dat hij het een gemiste kans vindt, dat het systeem er nu nog niet komt. "Men moet het gewoon durven doen", zei hij.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.