Bijna 60 procent van corona-overlijdens viel in woonzorgcentra

In ons land zijn al 11.343 bewoners van een WZC overleden aan COVID-19. Dat is bijna 58 procent van het totaal aantal corona-overlijdens, meldt Steven Van Gucht. De viroloog zegt dat we met de start van de vaccinatiecampagne mogelijk wel een kantelpunt hebben bereikt.

Tussen 30 december en 5 januari waren er in Vlaamse woonzorgcentra 7,7 nieuwe besmettingen per 1.000 inwoners. Dat cijfer blijft ongeveer stabiel in vergelijking met vorige week, toen er 7,9 besmettingen waren. In Wallonië daalde het aantal nieuwe besmettingen wel: van 6,9 per 1.000 inwoners naar 5. In Brussel zijn er zelfs amper nieuwe besmettingen te noteren (0,6 per 1.000 inwoners).

Ook het aantal woonzorgcentra met minstens één COVID-geval neemt verder af. Deze week was er in 20 procent van de Vlaamse rusthuizen minstens één patiënt besmet, in Wallonië gaat het om 17 procent en in Brussel om 9 procent.

Het aantal rusthuizen met tien of meer besmettingen is ook in dalende lijn. In 6 procent van de Vlaamse woonzorgcentra is er nog een grote uitbraak, in Wallonië is dat in 3 procent. In Brussel zijn er zelfs geen rusthuizen meer met tien of meer besmettingen.

Ook het aantal overlijdens in woonzorgcentra daalt, maar sinds het begin van de pandemie stierven wel al 11.343 bewoners aan COVID-19. Dat is zo'n 58 procent van de bijna 20.000 doden die er in totaal vielen in ons land. "Gelukkig evolueert de situatie in gunstige zin", aldus Van Gucht. "Daarnaast kan deze maand een echte kantelmaand zijn, dankzij de uitrol van de vaccinatiecampagne. Hopelijk zal het vaccin de finale voorsprong geven op het virus."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.