Beiroet onderbreekt opsporing en behandeling van covid-19 door de ontploffingen

Testen en behandelingen van Covid-19 werden stopgezet in grote ziekenhuizen in de Libanese hoofdstad na verwoestende explosies in de haven gisteren, waarbij ten minste 137 mensen omkwamen.

"Sommige ziekenhuizen die coronaviruspatiënten testten en behandelden, zoals de St. George's en Geitawi ziekenhuizen, werden zwaar getroffen door de explosies en moesten deze activiteiten onderbreken", vertelt Mahmoud Hassoun, een arts van het Rafik Hariri Ziekenhuis, aan het Duitse persbureau DPA. Zijn ziekenhuis ging door met het testen op het virus.

"De explosies verstoorden de testing op het coronavirus, waarbij de meeste ziekenhuizen overweldigd werden door de ramp en overspoeld werden met een groot aantal gewonden. Die gewonden zijn nu hun prioriteit", aldus Suleiman Haroun, voorzitter van de Private Hospitals Union.

Op dinsdag werd Beiroet verwoest door hevige explosies in de haven van de hoofdstad, waarbij ten minste 137 mensen omkwamen en 5.000 gewond raakten.

Ondanks het gebrek aan tests kondigden de autoriteiten woensdag aan dat ze in 48 uur 355 nieuwe gevallen van Covid-19 hadden geregistreerd, een relatief hoog aantal voor de Libanese dagelijkse updates.

Libanon had op 30 juli voor enkele dagen nieuwe beperkingen opgelegd, waarbij winkels, banken en andere bedrijven werden gesloten om een nieuwe golf van de epidemie in te dammen. De bedrijven gingen weer open op 4 augustus, de dag van de explosie.

Het land van de ceder heeft tot nu toe 5.417 besmettingsgevallen met het nieuwe coronavirus geregistreerd, waaronder 68 sterfgevallen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.