Besmettingscijfers dalen licht: "Kantelpunt bereikt" (Van Gucht)

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus is de voorbije dagen licht gedaald. "We lijken een nieuw kantelpunt in de epidemie bereikt te hebben", zei viroloog Steven Van Gucht vrijdag tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum en gezondheidsinstituut Sciensano. Hij benadrukte wel dat we de coronamaatregelen goed moeten blijven opvolgen, anders dreigt een "mogelijk heel lange en zware staart van de derde golf".

Van Gucht verwacht dat binnen enkele dagen ook de weekgemiddelden van de besmettingen zullen afnemen. "De piek van het aantal besmettingen van deze derde golf lijkt zich voorlopig af te tekenen op maandag 22 maart met 6.279 besmettingen op één dag." De ziekenhuisopnames blijven voorlopig nog stijgen. "Maar ook hier is e en lichte vertraging te zien", aldus de viroloog.

De ziekenhuisbezetting blijft daarentegen nog "gestaag toenemen". Op de afdelingen intensieve zorg zal binnenkort "de kaap van 800 en mogelijk zelfs 900 bedden" ruim worden overschreden. "Verschillende ziekenhuizen moeten al patiënten doorverwijzen naar de intensieve zorg in andere ziekenhuizen, zei Van Gucht. Hij had over een "onmenselijke belasting" van de ziekenhuizen.

Het hangt af van "ons gedrag van vandaag" hoe snel die druk zal afnemen in de loop van april. "Bij een goede opvolging van de maatregelen kan de belasting op intensieve zorg dalen tot minder dan 300 patiënten tegen 1 mei, maar daarvoor moet het aantal besmettingen eerst fors naar omlaag. Bij een minder goede opvolging van de maatregelen, kan zich een hoog plateau vormen tussen de 500 en 1.000 patiënten op intensieve zorg en dit kan blijven doorlopen tot in mei."

Dat het aantal nieuwe besmettingen weer licht daalt, "betekent dus niet dat de koers gereden is", benadrukte Van Gucht. "Wat we vandaag doen bepaalt de ziekenhuisopnames en de belasting op intensieve zorg binnen twee tot drie weken. Wat we vandaag doen, bepaalt het perspectief voor de scholen, het hoger onderwijs en de versoepelingen in mei", zei de viroloog. "Denk aan de basisregels, beperk uw contacten en laat het vaccin de rest doen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.