"Zorgverleners werken nauw samen,  beleidsmakers zouden hetzelfde moeten doen"  (Hilde Deneyer, VAN)

"Wij, als apothekers, horen al te vaak dat we moeten samenwerken. Interdisciplinair transversale samenwerking en geïntegreerde zorg zijn termen die politici vaak en graag – en terecht ook – gebruiken. Ik zou diezelfde beleidsmakers willen vragen hun oproep naar samenwerking ook toe te passen in hun politiek beleidswerk."

"Eenduidige communicatie vanuit de verschillende beleidsniveaus zou het leven van burger, patiënt en zorgverlener aanzienlijk verbeteren. Durven inzetten op geïntegreerde zorg, en dit ook faciliteren met beleidsondersteunende maatregelen en middelen moet de inzet zijn voor de komende maanden. Sta mij even toe om het voorbeeld van de vaccinatiecentra te gebruiken om mijn punt duidelijk te maken."

Vaccinatiecentra

"Ik kijk met gemengde gevoelens terug op de afgelopen maand. Aan de ene kant ben ik apetrots dat we als maatschappij de vaccinatie kunnen en mogen realiseren. Ik ben ook trots op de opdracht die onze sector in de vaccinatiecentra vervult. Farmaceutische experten zijn, samen met andere actoren (andere zorgverstrekkers, lokale besturen en vele vrijwilligers) de spil van een centrum. Zeker als het op kwaliteitsvol werk aankomt."

"Ik ben tegelijk aangenaam verrast dat er ruim 600 collega’s in de weer zijn en bewust tijd maken om in een vaccinatiecentrum te werken. We mogen immers niet vergeten dat onze sector al meer dan een jaar 24/24 en 7/7 het beste van zichzelf geeft. Na de alcoholgels, de maskerade, de griepvaccinatiesoap, staat men nog steeds paraat mét heel veel veerkracht om het virus te bestrijden. Chapeau daarvoor!"

"Aan de andere kant is het een zeer veeleisende voorbereiding geweest. Sinds medio december zijn we non-stop in overleg met verschillende stakeholders en overheden om de vaccinatiecentra vlot op te starten. De komende 2 maanden worden cruciaal: we moeten dan zoveel mogelijk mensen gevaccineerd krijgen. We zijn er klaar voor, maar het vraagt constant overleg met de verschillende overheden en tegelijk is het zoeken naar evenwicht tussen veel geduld en energie."

"Apothekers horen vaak dat ze moeten samenwerken. Zo is de apotheker al onmisbaar geweest in de schakelzorgcentra, vaccinatiecentra en zorgraden. Zowel op Vlaams als lokaal niveau. En we zijn meer dan ooit bereid om te streven naar een meer geïntegreerde zorg. Maar dat kunnen we niet alleen. Onze communicatie moet op één lijn liggen met de beleidsmakers die deze samenwerking aansporen."

Farmaceutische deskundigen

"Apothekers zijn altijd een belangrijke schakel geweest in de geïntegreerde zorg. Dat zie je nu nog meer in de vaccinatiecentra. Als farmaceutische experten staan honderden collega’s zij aan zij met de medische experten. Staan zij in voor een kwaliteitsvol beleid en het deskundig voorbereiden van de vaccins. Vaak zijn zij als eerste aanwezig in het centrum om de vaccins te ontvangen en gaan zij als laatste naar huis. Dit om ervoor te zorgen dat alle vaccins tot de laatste druppel optimaal worden gebruikt."

"Ik hoor ook van heel veel apothekers dat hun werk door de andere zorgverstrekkers (artsen, verpleegkundigen, vroedvrouwen, …) sterk wordt gewaardeerd. Indien er vaccinatoren te kort zijn, staan ook daar heel wat opgeleide collega’s klaar om te helpen. Mooi voorbeeld van geïntegreerde samenwerking."

Overlegmomenten

"Uiteraard ben ik ook blij met de rijkgevulde overlegmomenten die we de voorbije maanden hadden en nog steeds hebben met de verschillende stakeholders, overheden en beleidsmakers. Dit zijn stuk voor stuk intense momenten waarin we elkaar vanuit éénzelfde doel beter leren kennen.Laat ons dit als basis nemen om werk te maken van echte geïntegreerde zorg, waarin we uit onze hokjes komen en samen de zorg voor burger en patiënt opnemen."

 

  • Hilde Deneyer is algemeen directeur van het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN), een vzw die fungeert als spreekbuis van de Vlaamse apotheker tegenover de Vlaamse overheid en alle organisaties betrokken bij de gezondheids- en welzijnszorg in Vlaanderen. VAN is een samenwerkingsverband van de apothekersverenigingen in de Vlaamse gemeenschap en brengt hun standpunten samen. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.