Zorgtrajecten diabetes en nierinsufficiëntie versoepeld

De ministerraad keurde op voorstel van minister De Block twee ontwerp KB's goed om de zorgtrajecten (ZT's) voor patiënten met diabetes en met chronische nierinsufficiëntie te verbeteren.

In 2009 startte binnen de ziekteverzekering het systeem van de zorgtrajecten voor patiënten met diabetes en patiënten met chronische nierinsufficiëntie. Na een evaluatie in 2013 kwam er een eerste serie van verbeteringen. Ondertussen werden er op basis van verdere evaluatie nog meer aanpassingen of vernieuwingen voorgesteld:

  • de periode waarin een contact met een specialist moet zijn gerealiseerd, wordt verlengd (binnen de 18 maanden in de plaats van 12 maanden).
  • er rekening worden gehouden met meer geleverde prestaties om de periode van het zorgtraject voor een patiënt te verlengen.
  • stelt het ziekenfonds vast dat er iets niet klopt met de verlengingsvoorwaarden van het ZT, dan moet het de patiënt, de huisarts en de specialist binnen de maand schriftelijk op de hoogte brengen. De rechthebbende kan dan een nieuw zorgtraject laten afsluiten.

De ontwerp KB's worden voor advies aan de Raad van State voorgelegd.

P.S.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.