Ziekenhuizen in rode cijfers - "Minister De Block duwt ziekenhuizen verder naar de financiële afgrond" (sp.a)

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block duwt de ziekenhuizen dieper in het rood. Dat zegt sp.a-Kamerlid Monica De Coninck woensdag in een reactie op een studie van Belfius, waaruit blijkt dat vier op de tien algemene ziekenhuizen in België verlieslatend zijn. Van de grote hervorming van het ziekenhuislandschap van De Block is vandaag op het terrein weinig te merken, klinkt het.

Die aangekondigde hervorming is volgens De Coninck, die zelf een herstructurering van de Antwerpse openbare ziekenhuizen doorvoerde, "absoluut nodig".

Dat De Block ziekenhuisnetwerken wil, waarbij de kosten gedrukt kunnen worden door gemeenschappelijke aankopen, is volgens De Coninck evident in de theorie. "Maar in de praktijk moet daarvoor eerst geïnvesteerd worden. Vergelijk het met een koppel dat gaat samenwonen. Op termijn is dat voordelig, maar eerst zijn er investeringen nodig in woning, huisraad ... "

De dramatische situatie die geschetst wordt in de Belfius-studie is "precies waar we minister De Block voor gewaarschuwd hebben", zegt De Coninck. "Vorig jaar heeft ze de kar voor het paard gespannen door 100 miljoen weg te snijden uit het budget van de ziekenhuizen. Dat vandaag blijkt dat in 2017 20 procent meer ziekenhuizen in de slechte papieren belandde, is dus niet verwonderlijk." De Coninck verwijt de minister een cynische aanpak. "Het lijkt wel of De Block aanstuurt op faillissementen om zo haar hervorming af te dwingen."

Volgens het sp.a-Kamerlid moet de financieringswijze van de ziekenhuizen bekeken worden. "Er is vandaag een spanningsveld rond de financiële regeling, waarbij ziekenhuismanagers in de tang genomen worden door artsen van bepaalde specialisaties. Die willen zo weinig mogelijk afdragen aan een ziekenhuis en anders dreigen ze er al snel mee om van ziekenhuis te veranderen." De Coninck beklemtoont wel dat het zeker niet om alle specialisaties gaat. "Er is een groot verschil tussen bijvoorbeeld radiologen en kinderartsen. De Block moet daarom de financieringswijze van de ziekenhuizen herbekijken en ze doet dat niet grondig."

Lees ook :

Breaking: 20% ziekenhuizen meer in het rood in 2017

Dieter Goemaere (Gibbis): "Citroen ver genoeg uitgeknepen"

Zorgnet-Icuro na verontrustend MAHA-rapport ziekenhuizen: wat nu?

Ziekenhuizen in rode cijfers - "Noodzakelijke stappen gezet, vaak tegen veel weerstand in" (minister De Block)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.