What'sApp: "Update onze app zo snel mogelijk"

WhatsApp vraagt alle gebruikers van de app om zo snel mogelijk de laatste update te installeren. Aanleiding is een veiligheidslek dat eerder deze week ontdekt werd, waardoor spyware op de smartphone van gebruikers geïnstalleerd kon worden.

Na de ontdekking van het veiligheidslek is intussen en update beschikbaar voor Apple - en Android-smartphones waardoor er geen gevaar meer is dat jde gebruikersgegevens in verkeerde handen belanden.

Blijkbaar is de NSO Group betrokken spyware of spionagesoftware die via het lek geïnstalleerd werd bij een Londense advocaat. Die laatste bracht alles aan het licht. Op die manier kan de microfoon en videocamera van een smartphone aangezet worden, kunnen locatiegegevens worden verzamelen en e-mails en tekstberichten worden gelezen. Volgens NSO is haar software bedoeld om misdaad en terrorisme te onderzoeken en voorkomen, maar volgens experts gebruikt een aantal landen de software ook om journalisten, dissidenten en mensenrechtenactivisten te bespioneren.

Gebruikers hoeven hun telefoon niet eens op te nemen voor wie via WhatApp ongewenst wil binnendringen. 

Grijp meteen in

WhatsApp raadt dan ook iedereen aan om de update zo snel mogelijk door te voeren. Voor Apple-gebruikers kan dat door naar de Apple Store te gaan en daar op updates te duwen, waarop je alle beschikbare updates ziet. Gebruikers van Android-toestellen gaan in de Google Play Store naar ‘my apps & games’ en kunnen daar zien welke updates beschikbaar zijn.

Het is ook aangeraden om even in je belgeschiedenis van WhatsApp te kijken of er geen gemiste oproepen op vreemde uren zijn binnengekomen van nummers die je niet kent. Als dit het geval is, is het een goed idee om naar je smartphone te laten kijken door een expert of die te herstellen naar de laatste back-up of de fabrieksinstellingen.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.