Voorzitter roept coronacommissie in de Kamer vervroegd bijeen

Voorzitter Robby De Caluwé (Open Vld) roept de bijzondere coronacommissie in de Kamer volgende week vrijdag al een eerste keer bijeen. Dat kondigde hij vandaag aan tijdens de Commissie Gezondheid in de Kamer. De coronacommissie zou normaal gezien pas na het zomerreces van start gaan, maar gezien de stijgende coronacijfers "lijkt het mij evident dat de commissie vervroegd bijeenkomt", aldus De Caluwé.

Net als de andere parlementen in ons land besliste ook de Kamer om een bijzondere commissie rond het coronavirus in het leven te roepen. Die moet onder meer de aanpak van de gezondheidscrisis onderzoeken en aanbevelingen doen voor de toekomst.

De commissie zou normaal gezien pas in september starten met de werkzaamheden. Intussen werken de vier experten die de werkzaamheden begeleiden aan een voorbereidend verslag, zodat de coronacommissie meteen na het zomerreces uit de startblokken kan schieten. Dat staat in schril contrast met bijvoorbeeld de tegenhanger in het Vlaams Parlement, waar al een hele reeks hoorzittingen plaatsvond en een eerste rapport met aanbevelingen werd voorgesteld.

Maar voorzitter Robby De Caluwé roept de commissie nu vervroegd bijeen, zei hij vandaag tijdens de Commissie Gezondheid in de Kamer. Het aantal besmettingen gaat al weken de verkeerde kant uit, en dus moet het parlement zich daarover buigen, vindt de Open Vld'er. "Nogal wat leden vertoonden (aanvankelijk, red.) weinig animo om onmiddellijk te starten met de bijzondere commissie en vonden het niet nodig om aanbevelingen te doen tegen dat er een tweede uitbraak zou zijn. Dat is spijtig", zei hij. "Het lijkt mij evident dat de bijzondere commissie nu toch vervroegd bijeenkomt."

De Block: "Verstandig"

De Caluwé heeft de Kamervoorzitter om toestemming gevraagd om volgende vrijdag al een eerste keer bijeen te komen voor een eerste gedachtewisseling met drie experten en om te proberen op korte termijn al wat aanbevelingen te formuleren in het kader van de tweede golf.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) noemt het "verstandig" om de aanbevelingen nu al te doen. "We hebben een basisplan voor de aanpak van de tweede golf, maar dat is een dynamisch gegeven. We kunnen de aanbevelingen die in de commissie gebeuren dus meenemen in dat plan", zei ze.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.