Voor ruim 356 miljoen niet-betaalde ziekenhuisfacturen

Voor 2018 blijkt uit de laatste cijfers van de FOD Volksgezondheid dat niet-betaalde ziekenhuisfacturen een grotere impact hebben op de omzet van de Brusselse ziekenhuizen dan op de Waalse en Vlaamse ziekenhuizen.

Het bedrag is indrukwekkend: 356.702.445 euro kwam in 2018 niet in de ziekenhuiskassa’s terecht omdat patiënten niet betaalden. De onbetaalde facturen bedroegen meer dan 520 miljoen in 2015 en 486,2 miljoen in 2017. Het cijfer daalt dus, maar het blijft een uitdaging voor de ziekenhuisdirecteuren. De impact wordt gemiddeld gemeten op 2,3% van de omzet van een ziekenhuis. Het kan oplopen tot meer dan 4%. Uit het rapport van de FOD blijkt dat Wallonië op dit niveau het zwaarst scoort: 178.484.955 miljoen euro tegenover 125.817.067 euro in Vlaanderen en 52.400.423 euro in Brussel.

Betaling van de OCMW's

In sommige steden spelen de OCMW's een belangrijke rol in deze vertragingen. Ze betalen de rekeningen van de patiënten in hun zorg, maar er kunnen aanzienlijke vertragingen optreden. De financiële diensten van de ziekenhuizen vermelden ook een gebrek aan leesbaarheid van de facturen waarbij de patiënten de namen zien van de artsen die hen niet rechtstreeks hebben behandeld (ze willen niet betalen), geschillen over bijkomende erelonen...

Ter herinnering, een recent onderzoek van Zorgnet-Icuro in de Vlaamse ziekenhuizen toonde gelijkaardige cijfers aan. Het wees erop dat 2,3% van de rekeningen van de patiënten in 2017 niet werden betaald.

> Lees ook: niet-betaalde facturen dalen weer lichtjes in 2017

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.