Vlaamse uniefs en UZ's: "Afdalen zonder remmen levensgevaarlijk"

In een open brief roepen alle rectoren van de Vlaamse universiteiten, de CEO's van hun ziekenhuizen en decanen Geneeskunde op om niet te snel te versoepelen. "Afdalen zonder remmen is levensgevaarlijk". Morgen komt het Overlegcomité opnieuw samen om de coronamaatregelen te bekijken. Dergelijke open brieven net voor het overleg: een déjà vu...
Het optimisme zegeviert en dat voelt goed. Maar het baart ook grote zorgen, luidt het. Vandaar het waarschuwingsschot van de Vlaamse universiteiten, hun bijbehorende ziekenhuizen en de decanen Geneeskunde. Ze zijn bezorgd over de versoepelingen die eraan komen, schrijven ze . in een open brief.

"Recente mathematische modellen voorspellen een nieuwe opflakkering eind juni, althans als we opnieuw met elkaar zouden omgaan zoals in september vorig jaar. Ook de intensivering van het internationaal reisverkeer in de zomermaanden verhoogt het risico op een herintroductie van het virus in ons land", schrijven ze.

Daarom vragen ze om heel voorzichtig te zijn. "Het is niet aan ons om deze politieke keuzes te maken of terug te schroeven. Wel willen we eenieder aanspreken op de individuele verantwoordelijkheid en burgerzin."

"Sinds de uitbraak van de coronacrisis hebben we met z’n allen een lange en bijzonder bochtige weg afgelegd. We willen allemaal zo graag de eindmeet zien, liever vroeger dan later. Zomer, vakantie, vrijheid; dat alles lonkt en lijkt ook weer binnen bereik. Na de opeenvolging van strenge maatregelen en lichte versoepelingen, lijkt het erop dat de weg naar een normaal samenleven zonder beperkende veiligheidsmaatregelen weer helemaal open ligt." 

Maar voor al te grote euforie willen ze dus waarschuwen.

Knipperlichten 

"We staan voor een risicovolle afdaling waarbij we verre van zeker zijn welk gevaar achter de volgende bocht schuilt. De evolutie van de epidemie heeft zich al meermaals een verraderlijk parcours met onverwachte haarspeldbochten getoond. De recente verslechtering van de epidemiologische situatie in het Verenigd Koninkrijk, de nieuwe varianten van COVID-19, zoals de Delta-variant, die ook in ons land terrein wint en naar verwachting zal gaan domineren, zijn niet te missen knipperlichten."

De rectoren Caroline Pauwels (VUB), Luc Sels (KU Leuven), Rik Van de Walle (UGent), Herman Van Goethem (UAntwerpen) en Bernard Vanheusden (UHasselt)

De CEO’s van de UZ's Eric Mortier (UZ Gent), Marc Noppen (UZ Brussel), Wim Robberecht (UZ Leuven) en Johnny Van der Straeten (UZA)

De decanen geneeskunde Dirk Devroey (VUB), Paul Herijgers (KU Leuven), Piet Hoebeke (UGent), Guy Hubens (UAntwerpen)  en Piet Stinissen (UHasselt)

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.