Vandenbroucke wil her-ijking honoraria kordaat aanpakken 

Minister Vandenbroucke wil vaart zetten achter de her-ijking van de erelonen en de herdefiniëring van de nomenclatuur, zo blijkt uit verklaringen die hij gisteravond aflegde in Terzake. Hij gaf wel toe dat het om een 'ongelofelijk ingewikkelde' operatie gaat die zeer gevoelig ligt. Marc Moens (Bvas) wees bij die gelegenheid op een foutief beeld dat van de artsen wordt opgehangen in de media.

Frank Vandenbroucke gaf zelf aan dat het huidige systeem niet meer houdbaar is en vooral nog degelijk draait dankzij de hoogstaande ethiek van het gros van de artsen dat niet toegeeft aan 'verkeerde prikkels' die van het systeem uitgaan (lees: het systeem is te prestatiegedreven). Dokter Moens was blij met die correctie over het artsenimago.

Een ander punt van overeenkomst met de minister was het feit dat de hervorming niet betekent dat we alle artsen naar het 'salariaat' moeten sturen. "Als alle artsen in het ziekenhuis gesalarieerd zouden zijn, berekenden we nog tijdens de eerste ambtsperiode van de minister dat dit alles 80% duurder maakte. Wat is het alternatief? Meer forfaitariseren of meer zuiver honorarium." Het eerste ziet dokter Moens helemaal niet zitten, verwijzend naar experimenten daarmee in de klinische biologie die nu voor 75% geforfaitariseerd is sinds 1988. "Dat heeft blijkbaar niet gewerkt."

Volgens Marc Moens zijn het vooral de ziekenhuisbestuurders die achter de stimulus staan om de technische prestaties op te drijven. En wel omdat ze zelf het grootste deel van die honoraria afroomden. Hij wees er ook op dat al een grondige oefening loopt, opgestart door het Riziv, om via die werkgroepen de hervorming aan te pakken. En dat de her-ijking al aan de gang is sinds tien tot vijftien jaar.

Als over een grondige hervorming onderhandeld wordt, is wel een van de Bvas-eisen dat artsen kunnen meebesturen, iets wat Frank Vandenbroucke zeker niet uitdrukkelijk afwees. "De artsen willen een belangrijke machtspositie in ruil en u hoort me niet zeggen dat dat verkeerd is. Macht en invloed en inspraak zijn geen vieze woorden. Ik heb er wel een probleem mee dat men het systeem mordicus onveranderd wil laten als een soort van vetorecht."

De minister bleef wel realistisch in zijn inschatting dat deze hervorming niet volledig voltooid kan worden in de resterende drie jaar. "maar ik wil wel belangrijke stappen zetten. De coronacrisis legt al die problemen bloot, het is het momentum. Ook de artsen zijn daarin geëvolueerd, ze beseffen dat het zo niet verder kan. Ik geloof zeer sterk in de ethiek van de artsen. Als je daarin niet gelooft, kun je geen solidaire gezondheidszorg in stand houden. Alle zorgverleners willen intellectueel bezig zijn in goed uitgeruste ziekenhuizen."

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.