Zoals Medi-Sfeer en De Specialist eerder berichtten, werkt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke aan een ingrijpende kaderwet die het huidige zorgsysteem grondig hervormt. Een belangrijk onderdeel is de invoering van een wettelijk plafond op ereloonsupplementen. Terwijl de artsensyndicaten heftig protesteren, roept het RIZIV op tot kalmte. Coalitiepartner N-VA noemt de ontwerptekst voorlopig “niet gevalideerd”.
Met een persbericht bevestigt de Vooruit-minister vandaag officieel de inhoud van zijn hervormingsplan, dat we hier eerder al als “explosief” omschreven. Vanaf 1 januari 2028 zullen ereloonsupplementen wettelijk begrensd worden. Voor ambulante zorg, zowel in ziekenhuizen als in privépraktijken, komt er een maximum van 25% bovenop het officiële tarief. Voor gehospitaliseerde patiënten wordt het supplement geplafonneerd op 125%.
Vandenbroucke noemt deze plafonnering noodzakelijk: “We zien supplementen die oplopen tot 300% en sterk verschillen van ziekenhuis tot ziekenhuis. Voor eenzelfde ingreep betaalt de ene patiënt 200 euro en de andere 2.000 euro: dat is onhoudbaar en sociaal onrechtvaardig.”
Conventie stimuleren
De minister bevestigt ook dat hij zorgverleners wil aanmoedigen om zich te conventioneren. In de toekomst zullen enkel geconventioneerde artsen nog recht hebben op bepaalde premies zoals de telematicapremie en de praktijkpremie. Ook het budgettaire proces wordt hervormd. “Als de uitgaven dreigen te ontsporen, kunnen sneller corrigerende maatregelen worden genomen. Strategische prioriteiten zullen duidelijker worden vastgelegd, zodat middelen terechtkomen waar ze het meest nodig zijn.”
Daarnaast meldt Vandenbroucke dat hij werkt aan een grondige hervorming van de ziekenhuisfinanciering en de nomenclatuur. “In de toekomst zal de vergoeding voor medische prestaties strikt gescheiden worden van de werkingskosten van het ziekenhuis. Supplementen kunnen dan alleen nog worden aangerekend op het deel van het honorarium
Volgens Vandenbroucke is het huidige systeem ondoorzichtig en onrechtvaardig. “Vandaag weet een patiënt vaak niet waar hij aan toe is. Dat ondergraaft het vertrouwen in de zorg. Correcte zorg mag geen toeval zijn of afhangen van je sociaal statuut.”
Met zijn nieuwe wetgeving wil hij naar eigen zeggen een eerlijker en transparanter kader creëren. “Sterke overheden moeten patiënten beschermen. Deze hervorming is een noodzakelijke stap om betaalbare en kwaliteitsvolle zorg te garanderen, voor iedereen.”
RIZIV roept op tot kalmte
Het artikel in Medi-Sfeer zorgde voor een golf aan verontwaardigde reacties. In een commentaar op onze Franstalige website Medi-Sphère roept RIZIV-topman Benoît Collin op tot gematigdheid: “Laten we de tijd nemen voor een serieuze dialoog over deze voorstellen die hier een beetje karikaturaal worden voorgesteld. Iedereen leek het erover eens te zijn dat er een diepgaande hervorming van het huidige systeem nodig is!”
“Deze hervorming zou tegelijk moeten ingaan met andere hervormingen zoals het herzien van de nomenclatuur en het financierings- en bestuursmodel van ziekenhuizen, “ aldus nog Collin. “Dat is wat voorzien is in de voorstellen van de minister. Laten we dus rustig blijven en openstaan voor dialoog.”
Verzet van N-VA?
De vraag blijft of de N-VA, coalitiepartner van Vooruit zich achter de plannen van Vandenbroucke zal scharen. Kamerlid Kathleen Depoorter liet op sociale media alvast verstaan dat het gaat om een “niet-gevalideerde tekst” van minister Vandenbroucke, die volgens haar niet overeenstemt met wat in het regeerakkoord werd vastgelegd.
Lees ook :
> Vandenbroucke rekent af met volledig artsenkorps in nieuwe explosieve kaderwet
> Artsensyndicaten niet mals voor kaderwet Vandenbroucke: "Point of nreturn"
Laatste reacties
Christophe Breusegem
11 juni 2025Waarom denkt Vandenbroucke dat er zo een zeer lage conventionering is bij dermatologen, oftalmologen en gynaecologen:
Ja de voorgestelde tarieven door het riziv zijn veel te laag!
En waarom kijkt Min Vandenbroucke niet naar responsabilisering van ziekenfondsen én patiënten?
Ja omdat hij geen kiezers wil verliezen en blijven politieke benoemingen te doen bij Solidaris ziekenfonds
Concreet moet er eigenlijk naar 1 overkoepelend terugbetaling organisatie overgegaan worden
En het remgeld voor patiënten iets omhoog: is al 20 jaar niet geïndexeerd
Voor mij mag Vandenbroucke ontslag nemen
Marjan COGHE
06 juni 2025Dit is niet karikaturaal, met een combinatie van geen (VT) en een beperkt supplement (25%) verdwijnt de klassieke dermatologie. Hoe zou de patiënt hier beter van kunnen worden? Minister VDB werd op de hoogte gebracht van de slechte honorering. Enkele weken later beweert VDB in een antwoord op een parlementaire vraag dat hij niet weet wat het inkomen van een dermatoloog is. Tot zover zijn vrolijke facebookpost over luisteren en eerlijkheid.