Uitspraken De Block zijn "misleidend" (professoren UGent)

Professoren van de faculteit psychologie en pedagogische wetenschappen aan de Universiteit Gent noemen de uitspraken van minister van Volksgezondheid Maggie De Block over haar proefproject terugbetaling van psychologische hulp "misleidend".

"Beweringen alsof psychologen de meest kwetsbaren in de steek zouden laten en alleen maar uit zouden zijn op een hogere terugbetaling, gaan voorbij aan de essentie waarom dit voorstel terecht geweigerd wordt."

Door voor zowat 120.000 patiënten met een "matige" depressie, angststoornis of alcoholverslaving de terugbetaling van psychologische hulp mogelijk te maken, moet die eerstelijnshulp toegankelijker worden. In het nieuwe systeem wordt het tarief voor de psychologen op 45 euro gelegd. De patiën t moet 11 euro betalen per sessie, de overheid past de rest bij. Een consultatie kost nu gemiddeld 60 euro per uur.

Maar in Vlaanderen zouden maar weinig psychologen in het systeem willen meestappen. Volgens minister De Block "doet één Vlaamse beroepsgroep aan actief gelobby zodat zijn leden zich niet in deze conventie zouden inschrijven. Ze zijn het niet eens met die 45 euro per consultatie en houden vast aan het tarief van 1 euro per minuut, of 60 euro per consultatie van een uur."

De psychologen aan de faculteit psychologie en pedagogische wetenschappen van de UGent zijn het daar niet mee eens en noemen de uitspraken van De Block "misleidend". "Beweringen alsof psychologen daarmee de meest kwetsbaren in de steek zouden laten en alleen maar uit zouden zijn op een hogere terugbetaling, gaan voorbij aan de essentie waarom dit voorstel terecht geweigerd wordt", zeggen ze in een reactie.

Kwetsbaren

De betaling is inderdaad "ondermaats", geven ze toe, maar het voorstel van De Block sluit ook de meest kwetsbare mensen, met de ernstigste psychiatrische aandoeningen, uit. Bovendien zijn vier sessies te weinig voor een degelijke tussenkomst van de psycholoog, geven de UGent-professoren aan. "Dit geeft de indruk dat cliënten hun problemen op die tijd kunnen oplossen". Daarnaast zijn ze het er niet mee eens dat de diagnose bij de huisarts zit. Dat is "een miskenning van de opleiding tot klinisch psycholoog, waarin het luik psychodiagnostiek vele malen sterker is dan in elke huisartsenopleiding."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.