Uit noodzaak: “Op 1 januari 2020 worden we medisch huis” 

Huisartsarme zones zijn er nogal wat in de Kempen. Ravels en Oud-Turnhout tellen momenteel minder dan 1 huisarts per 2000 inwoners. En zelfs voor Turnhout zelf wordt het statuut van huisartsarme zone aangevraagd. Bestaande praktijken doen er alles aan om de patiëntentoevloed op te vangen binnen het huidige systeem dat zijn beperkingen kent.

Sabine Op de Beeck is formeel: “We stonden voor een moeilijke beslissing en gingen niet over één nacht ijs, maar nu is de kogel door de kerk: op 1 januari 2020 vormen we onze groepspraktijk om tot een medisch huis. “Zo kunnen we onze verpleegkundige meer werk laten doen terwijl de financiële last dezelfde blijft. Onze organisatie zal vlotter verlopen, we kunnen meer werken op preventie en onze tijd efficiënter gebruiken. Ons diabetesproject kan verder worden uitgerold. Dat althans zijn de verwachtingen want dit is een groeiproces, ook voor de patiënt.”

Haio’s gezocht

De beslissing is nog vers. Ze heeft enkele jaren moeten rijpen bij de vijf stichtende artsen. “Dat is nodig, want op alle vlakken moet je hiervoor goed overeenkomen.” De huisartsen staken hun licht ook op bij het medisch huis in Baarle, met onder meer promotor Roy Remmen. En nu heeft de groepspraktijk zowat een halfjaar de tijd om de ommezwaai bekend te maken in de omgeving.

“Vooral een probleem bij ons is het aantrekken van haio’s”, legt dokter Op de Beeck uit. Zo kon collega Bayens en HVRT-ondervoorzitter voor zijn praktijk geen haio aantrekken en zag ook hij zich genoodzaakt tot een reorganisatie."

Zou het dan toch waar zijn dat deze huisartsen in opleiding liever niet naar de ‘Stille Kempen’ komen afzakken en liever blijven hangen in de grote steden?”, vraagt de Sabine Op de Beeck, voorzitter van de Turnhoutse kring, zich af.

Er zijn weliswaar nog veel solo-artsen in de Turnhoutse kring, “maar die hebben het vermoedelijk moeilijk. Jammer: ze vormen meestal geen aantrekkelijke partner voor een jonge arts om in te stappen. De opvolging van dergelijke praktijken is eerder onzeker.”

(foto: Kris Bayens en Sabine Op de Beeck)

Meer hierover in onze papieren editie.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.