"Syndicaten moeten meer rekenschap afleggen"

De Staten-Generaal van de anesthesisten had een zweepfunctie voor de syndicaten. De Bvas boekte in de discussie over het globaal forfait twee overwinningen, met dank aan de anesthesisten. Maar die willen de druk op de ketel houden via het al dan niet doorstorten van lidgelden.

Het ongenoegen zat diep bij de anesthesisten die de toekomst van hun beroep gehypothekeerd zien met de invoering van de forfaits. In feite zullen die leiden tot een negatieve spiraal omdat er een pervers mechanisme achter schuilgaat, luidt de stelling van Dirk Himpe. Dat de medische raden het globale forfait moeten ventileren, kan alleen maar tot verdeeldheid leiden.

Angel weg

Maar die laatste angel werd door de Bvas met succes uit het wetsontwerp gehaald. Niet de medische raden, wel het Riziv zal instaan voor die ventilatie, lieten de Bvas-leiders de Toeuf en Moens triomfantelijk weten. Waarbij ze uitdrukkelijk de anesthesisten bedankten. De Bvas steekt tussendoor nog een tweede pluim op haar hoed: de supplementen kan men namelijk blijven factureren voor alle prestaties, zelfs die prestaties die niet in het forfait zitten

Of daarmee nu wind uit de zeilen werd gehaald van het anesthesistenprotest?  Ten dele misschien. Op de Staten-Generaal was de wil om actie te voeren en het draagvlak te verbreden, zeker aanwezig. Zo klonk dr. René Heylen zeer strijdlustig met zijn oproep naar de syndicaten om meer rekenschap af te leggen. Als een van de drijvende krachten achter deze Staten-Generaal, wil hij de druk aanhouden. zette tevens druk op de syndicale organisaties: ze moeten  tegen het globale forfait van leer trekken "omdat hierin al de premissen vervat zitten van een systeem dat onaanvaardbaar is."

Controle

Heylen hield een dubbel pleidooi: voor een sterke syndicale vertegenwoordiging waarop dan ook massaal gestemd moet worden - niet zoals in het verleden dus waar om en bij een derde van de artsen syndicaal stemde. Maar ook pleitte hij voor een syndicale vertegenwoordiging die meer rekenschap aflegt tegenover de achterban. Als controlemechanisme ziet hij het doorstorten van de lidgelden vanuit de beroepsorganisatie BSAR.

Philippe Devos die namens de Bvas het woord voerde en ook de aandacht vestigde op andere syndicale prioriteiten, moest heel wat tegenwind trotseren. Maar achteraf toonde hij zich wel tevreden dat de anesthesisten niet meteen het stakingswapen willen inzetten.

 

 

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.