Pleidooi voor garantie op zorgcontinuïteit zonder breuk (ING)

Voor het derde jaar op rij heeft ING België in samenwerking met Antares Consulting een studie gerealiseerd over de Belgische ziekenhuissector. Hierbij wordt ook de vergelijking gemaakt met de situatie in onze buurlanden. Dit jaar onderzoekt de studie Health ProspectING hoe de zorg beter geïntegreerd kan worden.

Complex en sterk gefragmenteerd

Garantie op zorgcontinuïteit zonder ‘breuk’ is des te belangrijker, omdat er steeds meer chronische, fragiele en complexe patiënten zijn. Een studie van de Liberale Mutualiteit uit 2018 toont aan dat deze categorie slechts 25% van de patiënten vertegenwoordigt, maar wel 70% van de totale uitgaven in de gezondheidszorg. Het is dus cruciaal om concrete oplossingen te formuleren voor een betere begeleiding tijdens het hele zorgtraject.

Het ING-rapport pleit voor een grotere stratificatie van de patiënten volgens verschillende niveaus. Daarbij wordt de meest geschikte zorg gegarandeerd via de meest geschikte professionele competenties, aangepast aan elk patiëntensegment. De professionele vaardigheden moeten verder ontwikkeld worden, ook al liggen de medische en verpleegkundige middelen lager dan in de andere Europese landen die in de studie aan bod komen.

5 speerpunten...

... stipt het rapport aan voor een succesvolle omvorming van het zorgsysteem en een betere integratie van de zorg

1. Duidelijker definiëren “hoe samen te werken” in plaats van “wie doet wat”, rekening houdend met de respectieve bevoegdheden van de regionale en federale niveaus;

2. Ruimte creëren voor overleg en discussie op territoriaal en strategisch niveau om “geïntegreerde zorgnetwerken” te kunnen ontwikkelen;

3. Sneller lessen trekken uit de pilootprojecten (rollen, nomenclatuur, financiering, doelstellingen, enz.) en anticiperen op de noden van professionele dienstverleners;

4. Preventie is belangrijk en men moet nadenken over de implementatie ervan;

5. Ziekenhuizen moeten een belangrijke coördinerende rol aannemen om de herconfiguratie van de instelling te stimuleren. Tegelijk draagt men bij tot de ontwikkeling van de extra-murosactiviteit.

Lees ook: dr-portella-ontwikkel-ziekenhuis-extra-muros

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.